Artikkel

Miljøkriminalitet i Alta

Daniloff

Håkon Volden. Dette er min reaksjon på det første intervjuet du ga etter at den katastrofale rømminga av oppdrettslaksen ble kjent.

Du liker ikke situasjonen, og synes lakserømmingen er opphauset og overdrevet, og at mediedekningen skader omdømmet deres … Jeg synes det er underlig at næringa i fjorden lar deg være en slags talsmann for næringa her. Hver gang det er et eller annet med Grieg Seafood Finnmark, så demonstrerer du i det du sier, at dere ikke tar på alvor eller skjønner hvor alvorlig konsekvensen av leveveien dokkers er, for laksen, den som alltid har vært her vet du, den ekte. Saken er ikke svært skadelig for næringa, saken er svært skadelig for laksen. Saken har ikke fått svær dekning fra media. Har det stått noe i riksmedia? Lokalmedia har skrevet merkelige ting som «klondyke» og «drømmestart på laksefiske», men ingenting nedsettende om næringa, annet enn å stille legitime krav til dere. Så hva er det du sutrer for?

– Det er ikke heldig med den mediedekningen dette får og det går ut over renommeet vårt. Vi liker ikke situasjonen. Derfor bruker vi krefter på å finne ut av hva som har skjedd, forebygge dette, og ta opp all fisken som måtte finnes der, sier du. Da rømminga ble gjort kjent på mandag 22.april, var det gått nesten en uke siden første kjente observasjon av oppdrettsfisk i Kåfjord. Dessverre hadde ingen av vitnene meldt fra, men den ansvarlige, hvor var han? Jeg snakket med Berit Seljestokken på tirsdag, hun fortalte at dere hadde hatt ute garn helt til dykkere hadde kontrollert ventemerdene, da tok dere dem opp, og dere hadde ingen planer om å starte noe fangst. På dette tidspunktet var det enda ikke kommet noen kommentar fra næringa, ingen fikk lov til å si noe for han Håkon var i Brussel. Dette er også suspekt med måten dere framstår, hvorfor denne policyen, dette fokus på at ingen får lov å si noe? Hvorfor var dere ikke klar til å gjøre alt som må til når en slik katastrofe oppstår? Ingen beredskap, ingen plan?

På tidspunktet du gir intervjuet tipper jeg du visste om at Fiskeridirektoratet hadde blitt varslet om tidspunktet for de første observasjonene, og du sier dere skal ta opp all fisken som måtte finnes der, estimerer sjøl, som om du skulle være ekspert på rømming, langt under direktoratets anslag at det er 1000 fisk. Hvor mye kan oppdrettslaksen spre seg på over en uke, Håkon? Ja, det er trist det som har skjedd. At det spekuleres i hvem som står bak er bare naturlig i den alvorlige situasjonen.

Er det noen andre plasser mellom merd og slakteri noen tusen slakterklare fisk kan rømme, Håkon? Inn og ut av slakteriet, er det det som er interessant, er det ikke ut av merda, inn i slakteriet som er spørsmålet? Jeg må spørre, for jeg vet ikke engang hvordan dere teller fisken. Det er visst vanskelig, for dere mister tusener uten at dere aner at det har skjedd.

Ja, det er vanskelig ute i sjøgarden. Det vet faktisk fiskere og andre folk ved kysten. Å ale opp broilerfisk i tusenvis av tonn i åpne nøter i sjøen er umulig, uten at det går ut over villfisken, og du vil ikke snakke om Altaelva. Nei, stakkars, du har jo vokst opp i dette her og må nok undertrykke noen følelser, for både faktabasert informasjon og dokumentasjon finnes i massevis, Håkon. Altaelva og Altafjorden handler om følelser, først og fremst følelsen av å være mett. Det er ikke lenger tilbake enn min fars barndom at laksen var sommerens store sjanse til å spise seg mett i massevis, en periode. Ingen vet hva framtiden bringer, bare at tidene forandrer seg, uår kommer, vi lever i en tid da alt er ufattelig enkelt. Er det så nøye om laksen utryddes, vi kjøper bare noe annen mat … Det er dine etterkommere som skal leve med måten du lever på i dag. Vår tid er den første som påvirker kloden så den, kanskje for all tid, blir forandret. Det er ikke sikkert det blir like lett for våre etterkommere å tilgi oss våre grådige feiltrinn, hvis de ikke har mat å spise.
http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/troms_og_finnmark/1.10999960

Anne-Karin Daniloff

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s