Nyhetsblikk

Er oppdrettsindustrien tillit verdig?

Nordlaks bygger IKKE lokalsamfunn.

nordlaks3

På sitt nettsted påstår Nordlaks at:

«Vi bygger lokalsamfunn
I Nordlaks er vi svært fokuserte på at vår vekst og utvikling skal komme lokalsamfunnet til gode. Etterhvert som selskapet har hatt mulighet til å ekspandere, har stadig nye lokalsamfunn fått nyte godt av de ringvirkninger næringen drar med seg. Nordlaks skal være en bidragsyter til at sysselsetting, bosetting og kompetansearbeidsplasser er tilgjengelig langs kysten vår, også i fremtiden»

Pundslett laks har hatt 40 personer ansatt i Pundslett Laks AS  i Austre Vågan i 30år. Disse tilsatte er i dag satt i en situasjon med en dyster framtid og vanskelig nutid.

Pressemeldingen i forbindelse med salg/kjøp ble det poengtert av kjøper er oppmerksom på sitt samfunnsansvar og vil aktivt bidra til at virksomheten opprettholdes og videreføres på dagens nivå.

Et svik av Inge Berg

I strid med sitt æresord har Inge Berg likevel valgt å legge ned Pundslett Laks. Dette viser grad av tillit verdig Nordlaks som aktør bør handteres gjennom ved samarbeide med kommuner, forvaltningsorganer og andre.

Løgner

Inge Berg sine påstander:

1. Nedgang i slaktevolum
Norsk produksjon av laks og ørret vil få en nedgang på over 100 000 tonn i 2013. For Nordlaks/Pundslett vil nedgangen utgjøre rundt 5 000 tonn som er en vesentlig reduksjon.
Slaktevolumet for Pundslett vil bli ytterligere redusert med ca 15 % som følge av at Lofotprodukt AS har sagt opp avtale med Pundslett Laks AS om drift av konsesjonen til Lofoten Aqua AS.

-TIl dette sier Sigvald Rist, direktør i Lofotprodukter, at det stemmer at de har sagt opp avtalen. -Men for å komme i posisjon til å reforhandle avtalen om fortsatt produksjon av konsesjonen på Pundslett. 

Inge Berg sine påstander:

2. Teknisk tilstand på anlegget
Anlegget til Pundslett ble opprinnelig bygd som anlegg for produksjon av hvitfisk. Anlegget ble seinere ombygd til lakseslakteri. Anlegget tilfredsstiller ikke de krav som stilles til matproduserende industrianlegg i henhold til de lover og forskrifter som gjelder for slike anlegg. I tillegg må det forventes skjerpede krav i framtida. Anlegget tilfredsstiller heller ikke de generelle krav som produksjonsanlegg må oppfylle, herunder krav til ventilasjon, branntekniske krav, krav til elektriske anlegg og krav til kuldeanlegg.

-Til dette sier regionsjef Trond Kroken ved Mattilsynet i Lofoten, at de ikke har noen vedtak som pålegger forbedringer ved slakteriet ved Pundslett. Tvert i mot ønskes fortsatt drift ved en anlegg som der ikke er begrensninger ved. 

Lag på lag med sviktende etikk og moral

Bærekraftbegrepet misbrukes fra høyeste hold og i alle lag når det kommer til forsvar av dagens drift i havbruksnæringen. Forskere munnknebles ved advarsler mot nedbrytning næringskjede, forstyrret marin økologi, folkehelse, dyrevelferd,  og miljøkriminalitet til fordel kun for råkapitalistene. Her representert gjennom Nordlaks og Inge Berg, som gjennom  konsernet flagger hvitt med utsagnet «vi bygger lokalsamfunn».

Det er på tide at de maktarrogante i vinder som blåser gjennom de kalde topper, stikker finger i vinden og kjenner hvordan den dreier.

Banner

En tanke om “Er oppdrettsindustrien tillit verdig?

  1. Takker for klare tanker og harde fakta. Hva er bedre enn å få servert HVA som i realiteten skjer. Det er da det bevises hva som var festtaler og hva som var seriøst sagt. Dagens oppdrett foregår dessverre på en slik måte, at det nødvendigvis må bli en del festtaler.
    Når ordførere i kyst kommuner savner sin del av verdiskapningen, er det et tydelig tegn på at oppdrett ikke i så stor grad bygger kystsamfunn.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s