Miljøgifter

Kreftfremkallende lakse-oppdrett?

Fiske av krabbe har gode tradisjoner her på sørlandet. I de varme sommernettene bruker vi kraftige lykter og hjemmelagede nettinghåver for å fange de velsmakende krabbene idet de klatrer opp på svabergene om natten for å spise skjell. Å fange krabber om sommeren er vanligvis en kjempegøy og trygg aktivitet for hele familien.

Kadmiumkrabbe.

Kadmiumkrabbe.

Nå viser det seg kanskje at alle mennesker som lever i kystområder uten lakseoppdrett nå kan være enda mer priviligerte. For vi slipper faktisk å tenke på risikoen ved at våre krabber kanskje vil inneholde alt for høye nivåer av kreftfremkallende kadmium, som kan knyttes direkte til kreft i bryst, nyreskader samt skjelettskader hos mennesker. Problemet er at oppdrettsindustrien ikke renser fòret sitt for disse stoffene. Dette urensede fòret som inneholder bromerte flammehemmere, dioksiner, PCB, GMO-mais  mm. havner i oppdrettslaksen du spiser, men fòret havner også ut i de frie vannmassene og ned på sjøbunnen hvor villfisk, krabbe og andre bunndyr får dette i seg. Per-Allan Auve har på frivillig initiativ fått dokumentert skyhøye kadmiumnivåer i taskekrabbe utenfor fiskeri-og kystministerens oppdrettsanlegg nord for Rørvik i Nord-trøndelag.

De ferske kadmiumfunnene ble forsøkt levert inn til mattilsynet av Per Allan Auve for testing av kadmiumnivåene, i alvorlig bekymring for egen og andre menneskers helse. Mattilsynet nektet å teste krabbene, utrolig nok. Mattilsynet nektet med andre ord å passe på din og min helse. Dette tilsynet er satt til å vokte flere aspekter ved oppdrett av laks både for miljøets og folkehelsens beste. Nå kan man spørre seg hvor råttent dette eplet egentlig er i forbindelsen det har til oppdrettsindustrien i Norge.

Hvis oppdrett av laks derimot hadde foregått i lukkede anlegg, helt avskjermet fra resten av miljøet og flytende i sjøen, så ville i det aller minste ikke miljøet i fjordene våre fått lide alle konsekvensene denne industrien forårsaker. Folkehelsen får man ikke gjort noe med før oppdrettsindustrien begynner å rense fôret sitt for PCB, dioksiner, bromerte flammehemmere og kadmium. Alt dette går inn i laksen, og laksen spises av mennesker. I denne sammenhengen bekymrer mange miljøengasjerte seg for en effekt omtalt som cocktaileffekten.

Cadmium, Minister of Fisheries, Norway, Seafood, Ecocrime,

Her er altså den ferske nyheten om skyhøye kreftfremkallende nivåer av kadmium. 7,8 mg/kg, hele 16 ganger høyere enn EU’s grenseverdi for kadmium, 0,5 mg/kg, funnet i krabber nær oppdrettsanlegget til kyst-og fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen:

Skrevet av Kristian Sætervik, takk til Claudette Bethune for veiledning.

DSCF2898

6 tanker om “Kreftfremkallende lakse-oppdrett?

  1. Burde sendt noen av disse sakene som dukker opp i media om dagen til aviser i Japan, Kina, Russland og Hele EU. Først hvis noen av de store importørene begynner å sette spørsmålstegn og slutter å kjøpe, vil det skje noe. Vi kan skrive så mye vi vil om det her i Norge, men tror ikke det har noen som helst slagkraft før de kjenner det økonomisk.

    • Bloggen blir lest i Singapore,Italia,Australia,Spania,Frankrike,USA,England,Congo,Chile,Hong Kong,United Arab Emirates,44 land; store deler av verden. Vi setter pris på at bloggen deles. Please share the blog. Wbr kystibevegelse. (også på twitter @kystibevegelse )

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s