Artikkel

Hva er oppdrettsmat? -Og hva er ikke skamfôret fjøslaks?

Fiskesprell13De siste dager har det på pågått en diskusjon om hvor helseskadelig den norske oppdrettslaksen egentlig er.

Oppdrettsindustrien bruker sin vanlige taktikk med å angripe personer, som kan bidra til at kapitalinteressene kan måtte vike, på bekostning av miljøet i havet og med et massivt angrep på allemannsretten langs norskekysten.


Industrien går ikke av veien for å så tvil om det rent helsemessige, der fagfolk i det medisinske miljøet sår tvil om et produkt som industrien selv med den største selvfølge påstår er det sunneste den norske befolkningen kan spise. Dette minner om tobakksindustrien for noen tiår siden.

En skulle tro at dersom en spiser nok laks her i livet, så blir en så sunn at en muligens øker gjennomsnitts levealder til 120, med de problemer andre deler av samfunnet måtte få av det.

Når en så går i fiskedisken på super’n, der fjøslaksen dominerer i all sin prakt, og går med tankene den del av forskermiljøet som ikke er betalt av oppdrettsindustrien uttaler om faren med å spise for mye oppdrettslaks, kan en lure på hvor resten av fisken og skalldyrene får sin mat fra. Det er nok i mange tilfeller spillfôret.

Til tider er fôret medisinert med stoffer som ikke bare forårsaker problem med oppdrettslaksen, men også for skalldyr og villfisk som står i tonnevis rundt merdene og beiter på det en med god samvittighet kan kalle kloakk, som oppdrettsindustrien ikke ser annen nytte i enn å slippe det ut urenset som en takk for lånet av allemannsretten, som oppdrettsindustrien tiltusker seg i større og større grad langs norskekysten.

Forbrukere som er opptatt av mat som ikke er skadelig, bør i større grad forholde seg av råd fra helsemyndighetene, og i mindre grad til oppdrettere/ politikere med sterke bånd til industrien.

Rådene fra oppdrettsindustrien har lite med folkehelse å gjøre og er kun egnet til å få øke biomassen i anleggene og dermed øke salget.

Industrien rettferdigjør gang på gang, sin forurensing langs norskekysten tilsvarende urenset kloakk fra ca. 20 mill, med at den ønsker å mette en sultende befolkning i verden.

Det skal altså skje med helsefarlig oppdrettslaks, som den sultende delen av verdens befolkning ikke har råd til å kjøpe.

Disse menneskene som tidligere har kunne leve av fiske i sine egne kystlinjer, er fratatt muligheten til å fiske, grunnet en grisk oppdrettsindustrien tråler opp all fisken langs kysten deres, for å bruke den til laksefôr der en trenge 4 kg. fisk for å produsere 1 kg. fjøsfisk.

Dette påstår industrien selv er bærekraftig. Riksrevisjonen er av en helt annen oppfatning.

Det skulle være unødvendig å nevne at dagens antikvariske merdesystem bør erstattes med tette anlegg, der etterlatenskapene fra anleggene destrueres eller videreforedles til produkter samfunnet har bruk for.

Per Olav Stafsnes, Voss

Per 1

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s