Informasjon

Sammenligning av dioksin-og PCB-nivåer på tvers av arter hos fisk


Norsk fiskeoppdrett AS presenterer 10.06.13 tall og statistikker fra NIFES.


Helt ferske tall som ble publisert i slutten av april viser at nivåene av dioksin og dioksinlignende PCB er lavere i laks enn bl.a. sild og makrell. Kyst.no

Tallene og data er ufullstendige og villedende. De viser ikke totalt antall prøver eller hvilken type prøver som er analysert. Prøver av fisk blir tatt i den delen som selges kommersielt.  Prøver av laks blir vanligvis tatt midt i fileten, uten fettet under skinnet hvor det høyeste konsentrasjonen av dioksiner og PCB lagres. For sild gjelder en annen standard, siden hele fisken selges kommersielt. Derfor er prøvetakingsmetoden ulik mellom fiskeslagene. Dette burde stå i forskningrapporten fra NIFES og det bør stå i artikkelen presentert av fagbladet Norsk fiskeoppdrett.

En undersøkelse av Øyvind Lie (Direktør, NIFES) et al. beviser atferden til dioksiner og furaner og PCBer i oppdrettet laks. Funn resulterte i en selektiv anrikning av de mest giftige forbindelser i oppdrettslaks. Fileten akkumulerte ca 30% av den totale PCDD/F og PCB-innholdet i fisk. Effektiv akkumulering i hel fisk var 43% for dioksiner og furaner, 83% for dioksinlignende PCB, og 78% for andre PCBer.

Laks 2

Selv om konsentrasjonen kan være lavere i laks, siden fiskeoljen som brukes i foret er fra Chile og ikke fra Nord-Atlanteren, der sild er fra, er typen dioksiner og PCB-formene(kongenene) ulike. Den reduserte mengden av dioksiner i oppdrettslaks representerer stor helserisiko fordi kongenerne (formene) som akkumuleres er mer potente og derfor giftigere ved lavere nivåer.

Kostholdsdata viser hvor mye av de ulike fiskeartene som konsumeres. Sild er en fraksjon av hverdagskosten sammenliknet med laks. Dermed spiser gjennomsnitts-nordmannen mer laks enn sild. – Så selv om det er færre miljøgifter i laks i forhold til sild, spiser mange mer laks, og man får i seg like mye, om ikke mer miljøgifter, fordi de spiser mer laks per uke.

Oppdrettslaks inneholder mange miljøgifter fra de vegetabilske oljene som tilsettes i foret(endosulfan, plantevernmidler). Verdiene er mye høyere i oppdrettet fisk enn i noen annen vill fisk.

Oppdrettslaks fores også med antibiotika ved behandlinger. Dette skaper antibiotikaresistente organismer i fisken,i vannsjiktet og i økosystemet, og når vi siden spiser fisken øker risiko for antibiotikaresistens i oss.

Å sammenligne de to artene med analysen presentert av Kyst.no, er ikke nyttig, det er som å sammenligne epler og appelsiner! Hvorfor gjøres en sammenligning mellom Chilensk fiskeolje/vegetabilolje-foret laks og sild i det hele tatt? -Oppdrettslaksen burde være mye,mye renere enn silda.


Når funn viser at Norsk oppdrettslaks fortsatt er så forurenset, betyr det at der er andre problemer som konvensjonell oppdrettsindustri ikke  tar opp. Åpenbart må fiskeolje og vegetabilske oljer renses for forurensninger slik at nivåene av miljøgifter blir redusert til å bli så lave som mulig.

Av Elisabeth Olsen, med takk til Claudette Bethune for veiledning.


Related articles

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s