Miljøgifter

Forurensning, manglende ekstern kontroll og genmodifisert laks.

Problemstillingen vedrørende tungmetaller og giftstoff i oppdrettslaks fra Norge er ikke av ny dato. Allerede i 2005/2006 stoppet russiske myndigheter importen av fersk norsk laks da det ble funnet for mye bly og kadmium i norsk laks. Norske myndigheter, produsenter og tilsyn stilte seg tvilende til funnene, og mente at dette ikke medførte riktighet. Det er rart at det skulle gå 7 år før Klif eller andre tilsynsmyndigheter skulle oppdage dette forholdet med kadmiumforurensningen.

For øvrig kom kom amerikanske myndigheter forskere ut med kostholdsråd, der det bare ble anbefalt inntak av et laksemålid per måned og ikke ukentlig som den nye norske anbefalingen blir. Grunnen til dette var alarmerende funn av flere typer giftstoffer i oppdrettsfisk. Jeg viser til følgende artikkeler, på renmat.no;En giftig historie og artikkelen; Farmed salmon more toxic than wild salmon, study finds.

Det er videre alarmerende at Mattilsynet og Norge presser EU til å godta mer miljøgifter i fiskefôret uten at det er basert på uavhengig og grundig konsekvensanalyse av hva dette har å si for folkehelsen og miljøet. Det er kommunisert av Mattilsynet at dette presset på økt grenseverdi kun er basert på økonomiske realiteter. Man kan stille spørsmål om Mattilsynet er et talerør for oppdrettsnæringen eller om de skal være en vakthund for konsumentene eller miljøet,  Hvorfor vil Norge tillate mer gift i laksefôr?

1515979_h1a6134a988bee812d4b7_v1285157317_650x650

Kanskje det er på tide at Mattilsynet blir et uavhengig tilsyn, og at de foretar uanmeldte fysiske tester/kontroller av oppdrettsanlegg, produksjonsprosessen og det ferdige produktet, og ikke overlate kontrollen til produsentene og/eller eksportørene? Man kan stille spørsmål til habiliteten til internkontrollen til selskapene når den ikke blir fulgt opp av fysisk ekstern og uavhengig kontroll. I dag er den i stor grad basert på en papirkontroll av rutinene eller en varslet del-kontroll der man ikke ser helheten av virksomheten.

Til slutt vil jeg bare nevne at amerikanske myndigheter vurderer om det skal godkjennes genmodifisert laks eller ikke.

Dette er en «norsk oppfinnelse» da norske forskere var blant de første, og verdensledende på dette fagfeltet på slutten av 80-tallet. NRK laget en video der det vises hvordan det forskes med menneskelige vekstgener i oppdrettslaks.

Genmodifisert laks er under vurdering. Jeg lurer på hva oppdrettsnæringen og norske myndigheter sier til dette, og hvilke utfordringer dette har å si for miljøet hvis slik fisk slippes ut naturen. I utgangspunktet skal denne laksen produseres i lukkede anlegg, men man kan jo bare spekulere hvor lenge det tar før et eller annet land godkjenner produksjon i rom sjø. Videre kan man også stille spørsmål til hva dette har å si på konkurransesituasjonen hvis denne fisken blir lovlig i utlandet, men ikke i Norge og/eller EU? I hvor lang tid kan man «nekte» å importere genmodifisert laks?

Det ønskes en fin dag.

Med vennlig hilsen
Lars Lien
Siviløkonom og sjølaksefisker
Lars Lien

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s