Informasjon

Fiskeriministerens unnfallenhet

-«Har hele tiden hatt fokus på de forhold som riksrevisjonen har påpekt» Lisbeth Berg-Hansen, 01.07.2013, til Dagbladet

Mitt spørsmål er hvorfor produksjonen av oppdrettslaks har økt med svimlende 390.000 tonn, uten at myndighetene har hatt kontroll på lakselus og sykdommer, blant annet HSMB og PD.

Prøvefiske i Sognefjorden påviser 100 lus på sjøørret. 

Uttalelsen fra FHL om at det er svært lite lakselus langs norskekysten, stiller jeg meg også forundrende til. Prøvefiske i Sognefjorden har påvist 100 lus på sjøørret. En slik konsentrasjon av lakselus er utvilsomt bestandsregulerende for villaks og sjøørret.Hva med Hardangerforskriften, Lisbeth Berg-Hansen? I Hardangerfjorden er 10 av 12 lakseelver stengt for fiske.

nilsblog

Hardangerfjordforskriften hadde som mål å redusere stående biomasse av oppdrettslaks til 50.000 tonn. Denne fjernet Lisbeth Berg-Hansen med et pennestrøk på grunnlag av en spesialbestilt undersøkelse av FHL, utført av Asplan Viak. Bestillingsverket viste at «opptil 1260 fremtidige arbeidsplasser på Vestlandet kunne gå tapt» Jeg betviler sterkt tallenes riktighet.

FHL har tidligere spesialbestilt undersøkelser, som angivelig viser at akvakultur produserte 137 mrd i verdiskapning i 2011. Denne Sintef-rapporten er det ingen andre enn FHL som har gått god for. -Tallene fra SSB er derimot klare. I 2011 utgjorde settefisk og matfiskproduksjoenen 3800 årsverk, akvakulturnæringen betalte 623 millioner i skatter, akvakultur utgjorde 0,57% av brutto nasjonal næringsproduksjon, og ca 0,17% av brutto nasjonalprodukt.

Lisbeth sier videre at det ikke er påvist eutrofieringseffekter i forbindelse med fiskeoppdrett. La meg da minne Fiskeriministeren om at sukkertarebeltet i Hardangerfjorden har flyttet seg 40 km ut fra fjorden. Antakelig er noe av grunnen stigende havtemperatur, men å fullstendig se bort i fra oppdrettsnæringens enorme utslipp av næringssalter, kjemikalier og medikamtenter, blir som å stikke hodet i sanden.

Det eneste Lisbeth Berg-Hansen har fokus på, er at det blir solgt og spist mer oppdrettslaks. Dette sa hun under intervju med Finansavisen den 10. april 2013, og hun har uttalt intensjon om å 6-doble produksjon av oppdrettslaks innen 2050.

En liten tanke må hun tydeligvis ha ofret villaksen, da hun i den nye akvakulturloven og sjømatmeldingen, åpner for at villaksen må vike for oppdrettsnæringen.

Om Lisbeth Berg-Hansen noen gang har tenkt på miljøvern og bærekraftig forvaltning, stiller jeg meg spørrende til. Eller, en liten tanke må hun tydeligvis ha ofret villaksen, da hun i den nye akvakulturloven og sjømatmeldingen, åpner for at villaksen må vike for oppdrettsnæringen. Dette har dessverre vært gjeldende politikk i mange år.

Ca. 90% av våre stengte lakseelver ligger i Hardanger og Nordland, hvor oppdrettsmærdene ligger tettest.

Ca. 90% av våre stengte lakseelver ligger i Hardanger og Nordland, hvor oppdrettsmærdene ligger tettest. Spørsmålet er hvilke lakseelver og -fjorder som står for tur. Økt lusepåslag i Trondheimsfjorden har nærmest utradert utvandrende smolt fra Gaula og Orkla de siste årene. Oppdrettsnæringen ved Hitra og Frøya (rett utenfor Trondheimsfjorden), produserer over 100.000 tonn oppdrettslaks årlig. Det er med god grunn man kan være bekymret over Trondheimsfjordens villaks- og sjøørretbestander. Lisbeth Berg-Hansen har gjentatte ganger vist at hun er villig til å ofre norsk villaks, til fordel for oppdrettslaksen, for det hun selv kaller en bærekraftig forvaltning. Forøvrig stikk i strid med Riksrevisjonens konklusjon.

Skrevet av Nils Kvisgaard

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s