Informasjon

Den hellige kua

<<Oppdrettsnæringen er de norske politikernes «Hellige ku»! Den kan hverken ofres eller overgis tross de enorme negative konsekvenser denne skaper for de kystnære økosystem. Årsaken til dette er at de oppfattes som livgivende og gavmilde, men det er en illusjon næringen selv har skapt. Skjerp dere politikere! -Det er hvermannsens eie, de naturgitte ressurser, som dette landet er prisgitt – og som dere ofrer! Nessekongenes fremmarsj og deres våpendragere, er i ferd med å overkjøre eierskapet tilhørende deg, meg og de neste generasjonene>>

Tysfjord, oppdrett

Anlegg tilhørende Inge Berg, Nordlands rikeste mann

Manglende handlekraft, eller uvilje til handlekraft, fra våre folkevalgte er i ferd med forringe fellesskapets muligheter! Den største utfordringen til bærekraft er kapitalkreftene. Verdiskaping blir lagt på vektskåla og fornuften blir alltid veid for lett. I et langsiktig perspektiv gjøres det da ukloke valg. Oppdrettsnæringens 40-årige historie gir oss en tidslinje med mengder av negative konsekvenser og parallelt med dette advarsler som gang på gang blir oversett. Villaksen lider og er i dag på et historisk lavmål målt i antall individer, sjøørreten er i mange områder en ikke – høstbar ressurs og lider enormt under lusepresset generert av oppdrettsnæringen. Kystnære økosystem forringes av kjemikaliebruk. Kloakk fra 400.000.000 individer langs norskekysten er ikke næringssalter som oppdretterne liker å kalle det, det er møkk! Rett og slett møkk, iblandet kjemikalier, som forringer den naturlige balansen i et økosystem som har tilpasset seg gjennom tusener av år.

Det advares om at den hellige kua er langt større enn bærekraftevnen! Forskere, riksrevisjonens rapport, fangststatistikker mv tyder på at det siste slaget mot en lite selverkjennende næring er i ferd med å tapes. En skam for en nasjon som liker å kalle seg grønn, men som egentlig er kunstig lakserød, lite delikat og snart uspiselig. Resultatet av dagens produksjonsregimet er vi fullstendig klar over. Oppdretterne er i ferd med å skape et miljø langs norskekysten hvor forringelse av hvermannsens tilgang på naturgitte ressurser er resultatet. Oljen er visstnok i fellesskapets eierskap, mens de høstbare ressurser i havet ofres for den hellige kua.

Selektiv syn og døve ører later til å ligge langt inn i stortingets korridorer. -Leser ikke politikerne objektiv fakta, eller er de rett og slett faktaselektiv og handler ut fra dette? Snakker vi til døve ører? Betyr ikke vår felles rett til høstbare ressurser mer enn at de tildeler dette et mindretall av Norges befolkning? Ofrer de laksen, sjøørreten og andre arter, forurenser våre fjorder med kjemikalier og kloakk slik at vi snakker om et svik?

Handling skapes ikke gjennom målsetninger i et dokument, men ved hjelp av handlinger som underveis måles for å se effekten av tiltak som er nødvendige! Riksrevisjonens knusende rapport over havbruksnæringen avdekket en rekke forhold som understøtter at hvis dette ikke blir satt opp på dagsorden er det et åpenbart svik mot allemannsretten. Vi har i alle tider høstet av naturen i Norge. Det er i ferd med å overgis og ofres den hellige kua. Det rømmer fortsatt store mengder oppdrettslaks, lusetrykket er over bærekraften og bruken av kjemikalier øker. Er det på tide å måle om næringen er i ferd med å redusere de belastningene dette representerer?

Et renomme i knestående ser ikke ut til å fange industriens interesse. Er man blind av egen suksess og velger å tro at andre tror det man tror om seg selv? Motstanden mot oppdrett er i ferd med å eskalere. Utenlandske media har etter hvert fanget opp dette og gir en slett norgesreklame. Altså gir politikerne og ett ubetydelig antall mennesker oss dårlig reklame. Skal vi tillate det? Skal ikke denne næringen stilles til ansvar for den negativ publisitet den påfører oss alle?

Det er på tide å måle om den «Hellige Kua» er så livgivende og gavmild som politikerne synes å se. -Er det på tide å overgi og ofre dagens teknologi med en mer langsiktig driftsform? En driftsform som kommer alle til gode, ikke bare de som tilber den hellige kua?

Oppdrett inn i lukkede anlegg!

Skrevet av John Anders Hagen

John Anders

Related content

Oppdrettsslam kan gjenvinnes

Mer kontroll i lukkede oppdrettsanlegg

Slik er rømningssituasjonen

9 Thing Everyone Should Know About Farmed Fish

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s