Artikkel

Hva er det som skjer? Er det noen som IKKE vil ha svar på dette?

Las for litt sia om at oppdrettsinvestor Witzøe fra utløpet av Trondheimsfjorden, er foreslått som kandidat til «Årets Trønder» av NRK og Adresseavisa.

Gaula Salmon River. Borten and Losen.

Tre dager uten så mye som et napp, men solnedgangen på Borten og Losen gir fine minner likevel!

Her må det være noen som ikke har fått med seg den sakte tilbakegangen for laksestammene i Sør-Trøndelag og siste sommers kollaps med nedgang på  60% i forhold til gjennomsnittlig innsig de 10 siste åra. Den eneste lykkelige utgangen av smolt de siste åra skjedde i 2009, med lite lusepåslag på grunn av uvanlig kaldt sjøvatn. Dette forsinket utvikling av egg og luslarver så mye at laksesmolten kom seg ut. Slik gikk det ikke med sjøørret-smolten som går på kysten deler av sommeren. -Av den er det fint lite igjen nå. Alt dette ble vel dokumentert gjennom luspåslagsundersøkelsene.

Det har tatt noen år å sannsynliggjøre at lakselusa er bestand-begrensende. Noe også forskere for første gang skrev i Sluttrapporten for luspåslagsundersøkelsen for 2012. Vi vet at omtrent 10 lus dreper laksesmolten. -Men i tillegg kan sykdommer som følger med lusa gjøre at færre lakselus kan drepe smolten. Dette vet man ikke mye om. Likevel har anerkjent Professor Are Nylund, to ganger fått avslag om forskningmidler.

Hva er det som skjer? Er det noen som IKKE vil ha svar på dette?

Gaula Salmon River at Rognes. Norway.

Gaula ved Rognes.

Oppdrettsindustrien har bevisst forstørret sin betydning for landet og kysten. Nå viser det seg at samla skatteinngang fra næringen for 2011 ikke er større enn at den kan drive Haukeland sykehus i 3 uker! Verdiskapingen er bare 0,16 % av Norges bruttonasjonalprodukt. Det vi fortelles fra oppdrettsnæringen, er at den er Norges nest største eksportnæring, det høres liksom penere ut?  -Er dette nok til å gjøre unntak fra at industri skal drives uten skade på naturen? Den siste tiden har flere stemmer langs kysten tatt bladet fra munnen og ønsker oppdrett dit pepper’n gror. Grunnen er omfattende skade på kysten og artene vi har høstet av i århundrer. Etter det vi nå vet, om de negative ringvirkningene på kysten og på storlaksestammene, er det vanskelig å se for seg at Årets Trønder er oppdretteren fra utløpet av Trondheimsfjorden!

Vennlig hilsen Geir Aslaksen.

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s