Politikk og forvaltning

Fiskeriministeren proklamerer delvis løsning på lakselusproblematikken?

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) kommer med svært oppsiktsvekkende uttalelser i Aftenpostens artikkel «Tror det er slutt på billig laks» den 10/2-14, hvor hun sier at problemet med lakselusen er delvis løst.

Sealize animal cruelty

Jeg må si jeg virkelig undres over hva slags informasjon Aspaker sitter på, som gir grobunn for en slik uttalelse. Ukentlige avisoppslag om totalresistens lakselus og en situasjon ute av kontroll. Flere forskere og etater sier at situasjonen med tanke på lakselus aldri har vært verre, og at dagens situasjon er svært bekymringsfull. Vi opplever dessverre et formidabelt lusehelvete langs hele kysten, hvor lakselusa siden 90-tallet har utviklet resistens mot alle medikamenter som for eksempel Dichlorvos, Metrifonate, kitinsyntesehemmere, Salmosan, Slice, Alpahamax, Betamax, hydrogenperoksid, emamectin. Distriktsveterinær Jon B. Falch ved Mattilsynet beskrev det i fjor høst; verktøykassa er tom.

Hvorfor opplever vi slike tilstander, når problemet med lakselus er delvis løst, Aspaker? Det virker heller som lakselusa er på god vei til å slå knockout på oppdrettsnæringa, og at sjøørreten og villaksen blir med i sluket.

Norsk oppdrettsnæring har i mange år vært en formidabel produsent av lakselus. Langs kysten vår står det til enhver tid rundt 400 millioner oppdrettslaks tettpakket i merder. Grenseverdien er 0,5 voksen hunnlus per fisk, som oppdretterne stadig oftere har problemer med å overholde. Under optimale betingelser kan 200 millioner hunnlus produsere 30 avkom hver, eller samlet sett 6 mrd avkom i døgnet! Lakselusa overlever fritt svømmende i 100-150 døgngrader og mange spres over lange avstander med havstrømmer langs kysten vår. At lakselus har en bestandsreduserende effekt på villaks og sjøørret er udiskutabelt og vel dokumentert.

Lakselusa er i tillegg bærer og smittespreder av en lang rekke sykdommer som HSMB (Hjerte muskel skjelett betennelse), ILA (Infeksiøs lakseanemi), PD(Pancreas disease) og AGD (Amøbe Gjelle Sykdom). Til sammen var over 400 lokaliteter smittet av en disse sykdommene i 2013, og forårsaket ikke bare høyere dødelighetstall for næringen, men også for villaksen.

Fangsttall på landsbasis for anadrom laksefisk i 2013 er de dårligste vi har hatt i nyere tid, og forsterker en nedadgående trend i perioden 1984-2010 hvor villaksbestanden ble redusert med 59%. Nå har vi kanskje bare 30% av villaksen igjen. Enda verre står det til med annen anadrom laksefisk og ikke minst krepsdyr og marin fauna. Flere aktører som sitter på teknologi og kunnskap om lukket oppdrett, har i flere år ønsket et samarbeid med oppdrettsnæringen for å kunne iverksette tiltak som ville løst de aller fleste av dagens problemer, som blant annet Riksrevisjonen har påpekt.

Da kommer vi til et annet viktig spørsmål. Hvilke tiltak er det som er gjennomført siden Riksrevisjonens rapport ble skrevet, som tillater ytterligere vekst i oppdrettsnæringen?

Nils Kvisgaard,Nye Villaksens Venner

Banner

Related posts

Gjentatte hydrogenperoksidbehandlinger belaster laksen

Nok et ødelagt verktøy i lusebekjempelsen

Lakselusa er resistent mot alt

En tanke om “Fiskeriministeren proklamerer delvis løsning på lakselusproblematikken?

  1. Tilbaketråkk: FORSVAR FOR MILJØ-ØDELEGGELSE | Oppdrett

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s