Informasjon / Miljøgifter

IKKE SPIS RØMLINGEN!

Nylig har Havforskninginstituttet fastslått at oppdrettsnæringen underrapporterer antall rømt fisk. Dette er en følge av bevisst underrapportering og i særdeleshet manglende kontroll. En del av den fisken som rømmer blir gjenfanget av fritidsfiskere langs hele norskekysten. Om denne fisken er egnet til humant konsum er det knyttet sterk usikkerhet rundt!

Oppdrettslaks er et industriprodukt hvor det benyttes hjelpemidler i form av kjemiske stoffer. Rett og slett gift som er skadelig for deg som forbruker! Industrien er selv pålagt tilbakeholdelsestid for å sikre matvaretryggheten, men dette gjelder ikke fisk som fanges i forbindelse med rømninger. Kan vi være sikker på at denne laksen er trygg å spise? NEI! En del av kjemikaliene som benyttes er human-toksikologiske og det foreligger ingen retningslinjer som angir om dette er egnet for vårt middagsbord. Det gambles med andre ord med menneskers helse!

Hvor er Mattilsynet??

Oppdrettsnæringen er pålagt tilbakeholdesestid på laksen i merdene. Årsaken til dette er at laksen skal skille ut medisiner og kjemikalier slik at produktet som du finner i frysedisken ikke inneholder nivåer av gift enn egnet til humant konsum. Når det rømmer laks fra næringen er det svært manglende kontroll på dette og dermed kan ingen garantere at denne laksen ikke har giftinnhold som overstiger akseptable verdier.

Enviromental toxin salmon

Vi oppfordrer de som deltar i gjenfangst av rømt oppdrettslaks eller får slikt under annet fritidsfiske til IKKE å se på dette som mat. Matvaresikkerhet er ikke ivaretatt som følge av manglene kontroll av verdier på innhold av gift.

Denne laksen bør enten destrueres eller leveres tilbake til de ansvarlige. 

Oppdrettsfisk som er medisinert må holdes tilbake et visst antall dager før den kan selges til konsum (tilbakeholdelsestid).(NIFES)

«Overvåkningen på medisinområdet ble innført i Norge på slutten av 90 tallet og baserer seg på kontroll med og registrering av legemiddelbruk, etablering av tilbakeholdelsestider som sikrer at fisk ikke kan slaktes før etter en fastsatt tid etter avsluttet medisinering og analytisk kontroll for rester av legemidler.»
http://www.nifes.no/index.php?page_id=126&article_id=3600

Meld all gjenfangst til fiskeridirektoratets døgnbemannede beredskapstelefon nr: 03415

Redaksjonen oppdrett.wordpress.com

3 tanker om “IKKE SPIS RØMLINGEN!

  1. Hvordan er status på tilbudet fra o-næringen om «finnerlønn» ved tilbakelevering? Står lovnaden fortsatt ved lag? Hvis Ja, så anbefales det å ta en telefon til nærmeste oppdretter å spørre hvor en kan levere fisken. (Var det ikke snakk om 500,-?)

  2. Hvem er det som har gitt Fiskeridirektoratet myndighet til å uttale seg om at det er trygt å spise rømt oppdrettslaks? Har de gitt seg selv dette mandatet?
    Rømt fisk er ikke kontrollert, vi vet ikke med sikkerhet hvor den kommer fra og hva den er behandlet for. Den kan blant annet inneholde kveis som kan gi alvorlige helsemessige følger.
    Dessuten er det fremdeles slik at en person på 60 kg som spiser 200 gram oppdrettslaks en gang ukentlig overstiger daglig tolerabel eksponering av pcb og dioksinliknende pcb, så som ukentlig eksponering av metylkvikksølv overstiges ved inntak av 2×200 gram oppdrettslaks.

    http://www.kyst.no/?page_id=120&article_id=104137

  3. Tilbaketråkk: Utslipp fra Lerøy Auroras anlegg ved Tromsø | Oppdrett

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s