Artikkel

EN NÆRING MED ETT OPPBLÅST SELVBILDE

«Laks er viktig for Norge», er hovedbudskapet til oppdrettsnæringens reklamefilmer kreert av WWFs styremedlem Arne Hjeltnes. De siste tallene for 2012 som som nå foreligger fra SSB, forteller noe helt annet. Statistikken er utarbeidet etter Standard for næringsgruppering SN2007.

Tallene viser at totalt omfatter norsk akvakultur 722 selskaper, og da er alt fra yngel og settefiskprodusenter, tjenester tilknyttet hav- og kystbasert akvakultur med bl.a brønnbåtrederier inkludert. 

I utlignet selskapsskatt bidro disse 722 selskapene inn i felleskassa totalt 318 millioner kroner for skatteåret 2012. Dette er mildt sagt for en parentes å regne, og fremstår som enda mer meningsløst tatt i betraktning hva denne næringen ødelegger ved sin ikke bærekraftige drift.

Nå skal det selvfølgelig tas med at oppdrettsnæringens virksomhet gir synergieffekter til mange næringer, men dette er vel tilfelle for alle som driver næringsvirksomhet. I regnskapet på synergieffekter så er det også på sin plass å ta med alle aktørene som mister viktige inntekter som en konsekvens av oppdrettsnæringens miljøødeleggende virksomhet.

Dette samfunnsregnskapet ser stygt ut allerede, med store tap for grunneiere i stengte lakseelver, fjord- og kystfiskere, reiselivsbedrifter m.fl.. Vinnerne er i dette regnestykket er aksjonærer i oppdrettsselskapene og ikke minst våre nye «nessekonger», hvor flere har bygd seg opp milliardformuer iløpet av kort tid. 

Dette er en fordelingspolitikk som er hinsides, og det er interessant å se på slagordene til de tre partiene i den rødgrønne regjeringen, som har stått for en dobling av produksjonsvolumet de siste 8 årene. » Alle skal med», Del godene», og ikke minst «Ja til levende distrikter».

Det er nå viktig å sette flomlyset på disse tallene fremover. Tallene vil se bedre ut for 2013 med høyere laksepriser, men uansett så er ikke denne næringen i nærheten av å være så betydningsfull som den gir uttrykk for. Antall årsverk er på ca 4.000, der taper de for bl.a frisørbransjen i Norge. Mange av disse årsverkene befinner seg i tillegg i byer som Oslo, Bergen, Trondheim – langt unna det vi definerer som distrikter.

De høye lakseprisene med påfølgende rekordhøye eksporttall, sier i utgangspunktet lite om den reelle verdiskapningen i næringen. Det ensidige fokuset fra ett tilnærmet samlet journalistkorps på eksporttall, er vel ikke mer enn vi kan forvente fra den kanten.

Får denne næringen lov fremover til å vokse i åpne merder, så vil den stå for en avfolkning av distriktene, og ikke som ett tilskudd som den gjør sitt ytterste med å formidle idag. Det kommer garantert flere eventyrfortellinger fra den «lille godteposen Arne Hjeltnes», mannen som er så god at han nesten er til å spise opp. Man trenger vel ikke å være noen spåmann for å fastslå at trykket i tv-ruta fra næringen vil øke fremover med den hensikt å prøve å vaske seg Blendahvit.

Man kan som kjent gjerne sminke en gris, men den er og blir like fullt en gris.

Skrevet av Roald Dahl Jr. Villaksforkjemper og opptatt av miljø.

Salmon Hero

Related Posts:

Norske lakseelver

En tanke om “EN NÆRING MED ETT OPPBLÅST SELVBILDE

  1. Det trengs et fokus på hva Villaksen betyr for Norge – for turisme og reiselivsnæringer og selvsagt inntekter for grunneierne og sysselsatte langs lakseelvene. Regnestykker kan settes opp over hva hver enkelt villaks fisket i elv genererer av inntekter, og gjøres kjent! Det dreier seg fort vekk om 5-sifrede beløp pr. laks, i tillegg til en rekreasjonsverdi som gjør at fisketuristene kommer tilbake, år etter år.
    Men skal regnestykket stå seg, må det nødvendigvis finnes laks i elva!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s