Informasjon

BESØK HOS LANGSAND LAKS I DANMARK – FREMTIDENS LAKSEOPPDRETT

Sist uke var jeg på besøk hos Langsand Laks i Hvide Sande i Danmark. Med på turen var også representanter fra Fred. Olsen & CoHeidelbergCement , Dr.techn.Olav Olsen AS og Byggutengrenser.

Besøket var meget vellykket, og vi fikk ett godt innblikk i teknologien og hvordan de har tenkt og bygget opp dette anlegget. Konstruktør og Daglig leder Thue Holm, avsatte hele dagen med både henting på flyplassen i Billund, og besøket ble avsluttet med en hyggelig middag på kvelden.

Mitt reisefølge, som bestod av personer med høy faglig kompetanse på både byggesiden og det tekniske området, konkluderte med at her er det store muligheter fremover. Jeg har idag liten forutsetning til å gå inn og vurdere det tekniske området, men flere av de som var med konkluderte at dette er det man kan karakterisere som «noe avansert rørlegger arbeid».

Landbasert produksjon av laks kommer til å revolusjonere hele dette området. Oppdrettsindustrien har hele tiden hevdet at dette er en månelanding, altfor areal- og energikrevende, og ikke minst for dyrt. Hele denne argumentasjonen kan idag tilbakevises på det sterkeste.

Renset innløpsvann og utløpsvann

Med resirkuleringssystemet (RAS) blir det naturlige miljøet gjenskapt på land i ett bio-sikkert anlegg. Fisken er avlet fra egg, og i hver livsfase blir levekår optimalisert for vekst med en vanntemperatur og saltholdighetsnivå som til enhver tid blir kontrollert. Vannet blir kontinuerlig resirkulert og renset ved hjelp av filtrering og UV-stråling før retur til fisketanker som selvfølgelig består av betong som materialet. Tankene har sterke vannstrømmer som gir ett levende miljø, der laksen står i motstrøm og vokser seg sterkere og sunnere uten stor risiko fra predatorer, virus, bakterier og parasitter. (Det er forøvrig med laksen som oss mennesker, trim er ett gode) 

Denne teknologien gir en laks som både er blankere og slankere med en lavere fettprosent, i tillegg blir den fastere i fiskekjøttet. Laksen ligner eksteriørmessig på en villaks, og summen av alle disse egenskapene bidrar til en kvalitet som overgår vesentlig norsk oppdrettslaks som produseres i åpne merder. Laksen blir brandet under ett eget merkenavn, og allerede idag blir den etterspurt i restaurantmarkedet hvor betalingsvilligheten er ca 40% over gjeldende markedspris. Langsandlaks har allerede nå slaktet ut sin første batch. Produksjonen er selvfølgelig langt grønnere der fisken i tillegg vurderes å ha langt bedre kvalitet, noe også markedet har verdsatt. Det var forøvrig morsomt å registrere den statlige forskningsinstitusjonene Nofimas utspill og rapport på Aqua Nor i Trondheim, der de gikk ut å sa at landbasert oppdrett ikke er noen trussel mot konvensjonelt oppdrett i Norge. Langsandlaks gikk ut i media rett etter denne rapporten, og konkluderte med at «rapporten er allerede foreldet før den er publisert».

Nofima bommet bl.a stygt på arealbruk, og la til grunn at det kreves 33.000 kvm for å produsere 1 million kilo på land. Langsand produserer på 4.000 kvm, m.a.o ca 1/8 del av hva den statlige politiske og fagpolitiske institusjonen hevdet. Dersom man skal produsere 1 milliard kilo som er ca 20% under dagens produksjonsvolum her hjemme, kreves det 4 kvadratkilometer bebyggelse/areal. 

Langsand laks sustainable

Den eneste kostnadskomponenten på EBITDA nivå som er høyere enn åpne merdebasert produksjon er energi/strøm. I Danmark bruker Langsandlaks ca 2 kWh vindmøllegenerert energi pr kilo produsert laks. Det betyr lavere energikostnader enn f.eks. logistikk og eksportavgift utgjør fra Midt-Norge til Danmark. Langsandlaks har i tillegg fått 11 millioner i støtte, hhv. 5,5 millioner fra EU og tilsvarende fra den danske stat.

Sustainable aquacultureCa total investering (CAPEX + arbeidskapital) for å komme opp i 1 million kilo produsert i RAS anlegg er ca 50 millioner. Det interessante i denne sammenheng er at dersom en skal starte i Norge og bygge opp samme kapasitet, så må man først kjøpe en konsesjon til 50-60 millioner. I tillegg må man ha utstyr og driftsfinansiering på 20-30 millioner, m.a.o så er kapitalbehovet på ca 70-80 millioner.

Er det noen som lurer på hvor store deler av oppdrettslaksen frem i tid vil produseres?


-Jeg har i mange sammenhenger sagt at norske oppdrettere burde gå utenfor Norges grenser og ta posisjoner nærmere markedene. Hva skjønner disse aktørene egentlig?


Kvalitetsprodukt

I Danmark produseres det idag flott slakteferdig laks svømmende rundt på land i tanker til en kostnad på 28 kr/kg sløyd pakket vekt. Hadde de bygd anlegget til 8 millioner kg ville de ha kommet ned i ca 24 kr/kg sløyd pakket vekt. Dette er bedre enn flere norske oppdrettere klarer, som stadig møter nye og større biologiske utfordringer. Flere oppdrettere i Norge har nå en produksjonskostnad på over 30 kr, og reddes kun av en høy laksepris som forøvrig er på vei ned.

-Det er verdt å merke seg at dette er ett pilotanlegg, og investeringskostnadene skal åpenbart ned.

Det skal sannelig bli morsomt å følge med videre på denne utviklingen, der mye vil bli snudd på hodet. HeidelbergCement er ett globalt konsern med 52.000 ansatte, og er verdens tredje største betongleverandør. Ett forretningsmessig interessant området er produksjon av kar, ett annet meget interessant området er leveranser til utbyggingen av infrastruktur. I tillegg så er det ett meget spennende og nytt forretningsområdet i å samle opp spillfor og fekalier fra anleggene. Norsk oppdrettsnæring har ett forvolum idag på vanvittige 1.6 millioner tonn. For å si noe om denne størrelsen, så er det over 4 ganger vekten av hele Norges befolkning hvis vi tar utgangspunkt i en gjennomsnittsvekt pr nordmann på 70 kg. Det meste som skal inn i fisken skal også ut. Dette utslippet av kloakk med miljøgifter vil helst ikke næringen snakke om, og jeg mener at utslippet er det rene galskap som fører til enorme miljøskaper i våre fjorder og langs norskekysten med bl.a eutrofieringsproblematikk og algevekst.

For en uke siden var Direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet ute og etterlyste en innsats for å bedre Norges CO2 regnskap. Da kan du starte med å samle opp kloakken Ellen – klarer vi å samle opp dette avfallet som forøvrig ikke skal by på problemer, er dette egnet til å påvirke dette regnskapet i en vesentlig positiv retning.

Skrevet av Roald Dahl Jr., laksefisker og opptatt av miljø.

Salmon Hero

8 tanker om “BESØK HOS LANGSAND LAKS I DANMARK – FREMTIDENS LAKSEOPPDRETT

    • Tusen Takk for korrigeringen . Jeg skal endre det med en gang. Ha en strålende fin dag. Miljøvennlig hilsen Kystibevegelse

  1. Tilbaketråkk: Ja til oppdrett i lukka anlegg | Møre og Romsdal MDG

  2. Tilbaketråkk: Fiskeriministerens største problemer | oppdrett

  3. Tilbaketråkk: Den norske oppdrettsindustriens marionetter | Oppdrett

  4. Tilbaketråkk: Oppdrett

  5. Tilbaketråkk: Jostein Refsnes tramper vann | Oppdrett

  6. Tilbaketråkk: Årets 3 mest leste innlegg | Oppdrett

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s