Artikkel

Lar WWF seg kjøpe?


Lar WWF seg kjøpe til å gå med museskritt i gangene til oppdrettsindustrien, for ikke å forstyrre driften til de som forer dem  med sponsorpenger for mye?

WWF kom nettopp ut fra et 6 års ekteskapsmøte med Marin Harvest med  “løsning”  på de omfattende miljøproblemene oppdrett i åpne merder fører med seg. “Løsningen “ er et miljøsertifikat som heter Aquaculture Stewardship Council(ASC). Alle oppdrettere som ønsker dette miljøstemplet på sitt produkt, forplikter seg til å følge i alt 152 uoppnåelige krav som denne sertifiseringen krever. 

Green Warriors of Norway

Siden 2004 har WWF vært i økonomisk samarbeide med oppdrettsindustrien


Så hva inneholder disse kravene? 

  -Jeg skal gå inn på noen av viktigste.

Lakselus

-Her stiller ASC krav om minimale lusepåslag. Kravene er så lave at oppdrettere umulig kan innfri disse kravene med fortsatt drift i åpne merder. De siste avsløringer om resistent lus, og opptil 10 ganger så store lusepåslag som de kravene den Norske regjeringen stiller i dag viser dette. Og hvorfor stiller ikke ASC krav til 0 lus når de først er i gang?

Rømming

-Her stiller ASC krav til lav toleranse for rømming. Lav toleranse for rømming? Hva betyr det? Hvorfor i all verden stilles ikke kravet om  null rømming ?

Medisinering

-Her stiller ASC krav til minimal bruk av medikamenter. Javel? En norsk oppdretter er i dag forpliktet til å gjennomføre medisinsk avlusning hvis det norske mattilsyn krever dette. Ingen krav fra ASC kan overprøve dette. -Hvis en  ASC sertifisert oppdretter får store luseproblemer, er også han nødt til å bruke både Diflubenzuron og Teflubenzuron i sin avlusning . Et ACS krav kan aldri løse resistentproblemet hos oppdrettsindustrien.

Forfisk

-Her stiller ASC krav til at villfisk brukt som for-råstoff skal komme fra bærekraftige stammer. Og at innholdet av villfisk brukt til å produsere oppdrettslaks ikke skal være mer enn 1.4 kg villfisk til 1 kg oppdrettslaks. -Ingen forprodusenter har noensinne kommet så langt i sin produksjon at de er nede på et slikt nivå. Foret i dag har på det meste 70-75 % planteoljetilsetninger som gir ca .2.5-3  kg villfisk for å produsere 1 kg oppdrettslaks, avhengig av hvor fet villfisken til enhver tid blir brukt til for er. Det er riktignok gjort forsøk på 90 % planteoljetilsetninger, men dette foret er ikke på markedet i dag, og det er vel tvilsomt om oppdrettslaksen tåler slike mengder planteolje tilsatt i foret. Mye av foret brukt i dag inneholder mindre en 70 % planteoljetilsetninger.

Forurensning

 -Her inneholder ASC flere sider med nøyaktige forurensingskriterier under og rundt merdene, som ASC sertifisert oppdretter må overholde. Så nøyaktige at det igjen  er umulig å overholde, og få sjekket til enhver tid med dagens åpne merder. Derfor bruker man igjen ordet minimal som standard.


Dette er bare noen få av kravene satt gjennom ASC.

Det naturlige spørsmålet blir følgende;Er det overhodet mulig å innfri  disse kravene med dagens åpne merdteknologi?

-Svaret er selvsagt et rungende NEI. Kun lukkede løsninger kan innfri disse ASC kravene. Dette vet WWF.

-Hvorfor stiller ikke WWF krav til lukkede løsninger ? Kan svaret være det jeg spør om innlendingsvis, at WWF er livredde for å bite av hånda som mater dem?

Det merkelige er…
…At flere norske oppdrettere ALLEREDE har fått sitt produkt ASC-godkjent.

Er det noen som tror at de 152 punktene er oppfylt hos disse oppdretterne? Hvorfor kan norske oppdrettere bare kjøpe seg 6 år med miljøsertifisering, ved å love noe de aldri klarer å holde uansett med dagens tekonlogi?


 


Er det virkelig mulig å selge et ASC-sertifisert produkt UTEN at produktet  er i nærheten av å innfri  kravene som er satt? Dessverre ser det slik ut…

Av Arne R. Hansen, Norges Mljøvernforbund, Green Warriors Of Norway.

Related posts

4 tanker om “Lar WWF seg kjøpe?

 1. Greit innlegg.. Noen spørsmål:
  1. Vaksinering av smolt er vel grei praksis?

  2. Hva skal en tro om Lerøy/Bellona som vil prøve en drift som også innebærer forvaltning og høsting i «kulturlandskapet» rundt merdene. Dette er det eneste forslaget jeg har hørt som kan tale mot at lukkede merder er eneste akseptable praksis

 2. Noen flere tanker:
  For det første – Når det gjelder WWF og skadevirkningene som lakseoppdrett-næringen har påført miljø og fauna i fjorder og tilhørende villaksvassdrag, har stillheten vært øredøvende. Det er vanskelig å tro at det ikke er store penger med i dette bildet.
  For det andre – vi vet at bransjen vil møte problemer i de mer kresne eksportmarkedene på grunn av at opplysninger om «medaljens bakside» blir kjent. Vi har sett avisreportasje om filmopptak fra lakseelva Vosso, der det framgår at materialet skal brukes i Marine Harvest’s salgsframstøt for sin «Premium» oppdrettlaks i Japan. Det ligger nær å tenke at et ASC-sertifikat vil utgjøre en krone på verket i nettopp denne sammenhengen. Det sier seg selv at dette setifikatet setter innehaveren i en særklasse i markedet, og kan bety enormt mye for omsetningen i volum, og når det gjelder pris.

 3. Tilbaketråkk: WWF for a living planet-I Sverige | Oppdrett

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s