Politikk og forvaltning

Runddans og ansvarsfraskrivelse

I løpet av de siste par årene har jeg i forbindelse med oppdrettsvirksomheten i Tysfjord hatt mye kontakt med offentlige etater fra kommunalt- til fylkes- og statlig nivå.

Felles for alle etatene er et bortimot totalt fravær av vilje til å ta tak i kritiske spørmål som man måtte ønske og har krav å få svar på ved henvendelser. Enkelte etater svarer relativt raskt med henvisning til andre etater. Andre etater unnlater å svare, helt til man eventuellt konfronterer dem direkte per telefon etter skriftlige purring. Da er de som oftest veldig imøtekommende og forståelsesfulle. -Helt til man ber dem om ta tak i eller å forklare om åpenbare feil og mangler ved søknader og dermed tillatelser som har blitt gitt. Da har de plutselig ingen mulighet å gjøre noe og man henvises over til en annen etat.

Ikke vårt bord, vennligst kontakt de respektive etater

Jeg vil komme med et konkret eksempel hvor det ble stilt spørsmål ved tolkning av en strømrapport. En etat hadde i sin tillatelse gitt stikk motsatt tolkning av rapporten enn den andre etaten, og begge etatene gav tillatelse til oppdrett.  Når jeg da kontaktet de forskjellige etatene og påpekte dette, ble de svar skyldig, og henviste begge til at jeg nok måtte kontakte den andre etaten. Etter mye om og men, fant jeg ut at det kanskje burde være best å kontakte Fylkeskommune og Direktorat som hadde gitt ut hele oppdrettstillatelsen, for å få svar på hva de eventuelt ville gjøre for å rette opp feil.

«Dette er ikke vårt bord, vennligst ta kontakt med de respektive etater.»-Dette til tross for at seniorrådgiveren ved Fiskeridirektoratet innså at det var «noe merkelig ved tillatelsene». Samme runddansen foregår fremdeles i forbindelse med åpenbare brudd på plasseringen av anker til et av oppdrettsanleggene. Har oppdretter først fått tillatelse vedrørende en lokalitet så er det tydeligvis fritt fram til å gjøre hva de måtte ønske. Stiller man spørsmål, så skal man være både tykkhudet og ikke minst tålmodig og sta for å få svar.

Ingen har ansvaret for å samle og å kvalitetsikre søknader

Hvem har ansvar for å samle søknader og rapporter og å gjennomgå og kvalitetsikre disse? Tydeligvis ingen… Da blir det særdeles skremmende å høre lokalpolitikere, rådmann med flere si:» Dette er bare å godta, alle instanser og etater har gitt sine tillatelser så da er det ikke vits i å forsøke å overprøve.»  -Dette sier de tydeligvis ofte UTEN å ha lest og sammenlignet de forskjellige tillatelser og rapporter.

Er det å vente at mange begynner å føle total forakt for systemet som politikere og etater administrerer?  

Skrevet av Viggo Vikholt NMF Tysfjord.

Related posts

Lobster

Følg lenke til brev fra daværende Miljø-og utviklingminister Erik Solheim til daværende Ordfører i Tysfjord Anders Sæter.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s