Artikkel

Bellona har “funnet løsningen» på miljøproblemene oppdrett i åpne merder fører med seg?


Løsningen på lakselusproblemene, rømming, forurensing, og livløse fjorder fra Bellona, har fått det flotte navnet Ocean Forest. Hva er dette Ocean Forest?

Det første en merker seg om dette prosjektet, er at det er et samarbeid mellom Lerøy Seafood Group og Bellona.
De har til og med startet et eget selskap sammen, under navnet Ocean Forest. Allerede her anes ugler i mosen….

-Men, hva er det dette Ocean Forest prosjektet handler om?

 «Selskapet skal utvikle produkter til mat, fòr , energi og råstoffer»….»Tang og tare kan dyrkes i stort omfang ,sammen med laks. Det kan også blåskjell, bunndyr og mikroalger». Bellona.

 -Hva i all verden har dette med lus, rømning og forurensing å gjøre? Ser muligens Bellona her for seg en økning av produksjonen av laks i åpne merder, for å produsere slike store mengder tang og tare de snakker om?

 “Storstilt dyrking av av tang, alger og skjell vil redusere klimaendringene gjennom sitt opptak og lagring av co2… Bellona

Skal dette ha noen virkning på klimaet må vel alle fjorder fylles opp med oppdrett i åpne merder. Selv da, har dette noen virkning på klimaet i verden? Og hva har egentlig klimaet å gjøre  med de nevnte miljøutfordringene ved oppdrett i åpne merder?

Svaret fra Bellona er:

 “Ocean Forest vil skape bedre produksjonsforhold for eksisterende næring, og skape grunnlag for mat, fòr til fisk og dyr, i en verden med betydelig befolkningsvekst”

-Jeg må innrømme at jeg skjønner mindre og mindre av intensjonene ved dette konseptet, satt opp mot det å redde miljøet i fjordene våre, og villfisken vår. Vi vet at produksjon av oppdrettslaks ikke hjelper de som virkelig trenger mat i vår verden. Kun de som har nok penger har råd til å kjøpe. Har ikke Bellona fått med seg dette enkle fakta? Hvor mange av de fattige som vil få nytte av en storstillt produksjon av skjell, tang å tare er vel også et spørsmål man kan stille.


Det er åpenbart at Ocean Forest prosjektet overhodet ikke vil  hjelpe  mot miljøproblemene i forbindelse med oppdrett. Snarere det stikk motsatte, da prosjektet baserer seg på fortsatt drift i åpne anlegg. -Og dermed trenerer overgang til lukket teknologi.

Og  dette «klimaprosjektet», som overhodet ikke har noe med miljøproblemene oppdrett i åpne merder påfører miljøet, vil ikke det kreve enda større arealer enn det oppdrettsindustrien allerede beslaglegger? Arealer som i dag brukes av kyst- og fritidsfiskere,almenningen?Ocean Forest er etter min oppfatning det  et forretningskonsept laget sammen med Lerøy, slik at Bellona og Lerøy kan tjene penger på fortsatt vekst i åpne anlegg.

Bellona er nok en “miljøorganisasjon” som har solgt miljøsjela si til oppdrettsindustrien for å tjene mer penger.

Av Arne R. Hansen, Norges Miljøvernforbund, Green Warriors Of Norway.

2 tanker om “Bellona har “funnet løsningen» på miljøproblemene oppdrett i åpne merder fører med seg?

  1. Tilbaketråkk: Den norske oppdrettsindustriens marionetter | Oppdrett

  2. Tilbaketråkk: Miljøsjel på anbud | Oppdrett

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s