Artikkel

Altalaksen, den sagnomsuste

Det sies at altaværingene er så stolt av, og glad i laksen sin. To kommunestyrer har sagt nei til mer oppdrettsfisk i sjøen og vi har lover som skal beskytte laksen vår. Men så; blir det snakk om penger og kjærligheten blir kald. 

Grieg Seafood(GSF) har fått konsesjon for å slakte 70 000 tonn på Møllnes, med mulighet for økning, selvfølgelig. Den fikk de av sin kvinne på tinget, Lisbeth Berg-Hansen, på tross av lovens formål og bokstav. Nå vil GSF bygge på tomta si på Langnes, sier de, og forteller videre at å dra en strek på kartet vil være vinn vinn for både etableringen og miljøet. Vinn-vinn for hvem? Det er kanskje en tilfeldig satt strek ja, men å flytte den vil være et tap for miljøet når den gjør at mengden o-laks inni Altafjorden øker. I Kviby er det per i dag ikke oppdrettslaks, det er det heller ikke på Langnes, men det vil det bli i enorme mengder om det startes slakteri her. Laksen taper altså uansett, den trenger at det er så lite som mulig av oppdrettslaksen i Altafjorden.

Å drasse tonnevis av oppdrettslaks inn i Altafjorden er å sette laksen i fare. Uhell vil skje. Regiondirektør, Hermod Larsen i Fiskeridirektoratet, sa til Altaposten at: «Det er i ni av ti tilfeller menneskelig svikt eller uaktsomhet som gjør at fisken rømmer» Det hjelper ikke med aldri så gode rensesystemer …

Altapolitikerne har altså sendt administrasjonen på frierferd for å fremføre sine nye forslag. Jeg blir flau over at dere jobber for en forverring for Altalaksen og resten av vill-livet her og samtidig prater om miljø. Du har noe umistelig å forvalte, Laila Davidsen! Arbeidsplasser på bekostning av våre etterkommere, er ikke greit!

Jeg tror at flere av oppdretterne sjøl ser at å drasse fisken sin inn i Altafjorden er unødvendig risikabelt. Jeg håper de selv snart avklarer en bedre lokalitet enn inne i Altafjorden, hvis ikke må jeg sette min lit til at Elisabeth Aspaker setter en endelig stopp for denne treneringen av å få stengt slakteriet på Simanes. Det er et gammelt slakteri som forurenser mye, men som GSF tjener bra på.

Altaværinger! Det er all grunn til å være våken for laksen og det vi har kjært. De har ønska og varsla mer oppdrettslaks i nord. Nå kom de «grønne» konsesjonene, som vi ikke vet stort mer om enn at de betyr mer oppdrettslaks i sjøen … Hvis dokker er glad i laksen våres må dokker VISE det! Kjærlighet er handling.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s