Politikk og forvaltning

PD-smitte i Nærøy, Nord-Trøndelag.


PD-sykdommen er «grensesprengede» og spres nordover.  Innen utgangen av april i år er det påvist 35 nye tilfeller av PD, mot 14 tilfeller på tilsvarende tidspunkt i 2013.
I grunn er det ikke noe å juble for, men at intensjonen om grensesetting er et uærlig spill sikkert. -Derfor er det moro når maskene må falle. 

Oppdretterne styrer forvaltningen og ikke mattilsynet.

Historien om hvordan PD viruset har spredd seg nordover, er en dokumentasjon på at det er næringen som styrer forvaltningen, og ikke våre myndigheter gjennom Mattilsynet på sykdomsområdet. PD barrieren som ble fastsatt ved Hustadvika fungerte etter hensikten frem til årskiftet 2011/2012, ved at det ble satt krav til utslakting ved utbrudd i lokaliteter nord for barrieren. Ved dette årskiftet fikk flere store oppdrettere påvist PD smitte, deriblant MHG, Lerøy og Salmar. Salmar fikk krav om utslakting i ett av sine større anlegg første kvartal 2012, og måtte ta ett tap på 52 millioner på en lokalitet ved utslakting av liten fisk.

pd-foto-arne-kvalvik-nordvest-fiskehelse-as1

PD-infeksjon kan pågå i månedsvis uten kliniske tegn. Dermed er smitterisiko ovenfor ville bestander og mellom åpne notanlegg  høy.

Dette resulterte i en felles front mot Mattilsynet, hvor kravet som ble fremført var at syk PD fisk skulle bli stående i sjøen. Konsekvensene av dette kjenner vi til idag, der både Møre og Romsdal og ikke minst Sør-Trøndelag har utviklet seg til å bli det mest belastede fylket. Opphevelsen av denne barrieren resultert i at man har etablert et reservoar av dette alvorlige viruset i verdens viktigste område for atlantisk villaks som er Trondheimsfjordbassenget. Med en kyststrøm som går i noen knops fart nordover, så kan nå Nord-Trøndelag, Nordland, Troms og Finnmark bare å sitte å se på at denne tapsbringende sykdommen nærmer seg dersom syk fisk får lov til å bli stående i sjøen. Sykdomshistorien med PD dokumenterer i tillegg på en god måte hvilken egenskaper vannmassene har til å transportere sykdomsorganismer. Den er langt bedre enn på landjorda, og ett annet viktig poeng som forsterker smitterisikoen er at dagens oppdrettslokaliteter ligger langt mer strømutsatt til.

 

Har også Mattilsynet satt seg i en catch 22 situasjon?

PD syk fisk sliter i utgangspunktet med ett sterkt nedsatt immunforsvar, og tåler meget dårlig avlusing. Dødeligheten ved avlusing med bademidler er ofte høy, og denne fisken har også delvis sluttet å ta til seg føde, noe som bidrar til at avlusing oralt er utfordrende. Resultatet av dette er at oppdretterne har satt seg i en catch 22 situasjon, og dette blir spesielt alvorlig nå fremover da villaks smolten skal ut på sin beitevandring. Det eneste fornuftige måten å håndtere PD smitten i Nærøy på er å slakte ut for å begrense PD virusets utbredelse. Det kan vil imidlertid by på utfordringer for Mattilsynet, kan de i dette området velge en annen forvaltningsstrategi enn det de har stått for i Møre og Romsdal og Sør-Trøndelag?

Nesten slakteklar syk fisk til salg fra frysedisken igjen. 

Ukritiske kunder spiser syk mat, fordi viruset i seg selv ikke smitter, og fordi kundene har blitt passive, med falsk tillit til oppdrettsindustrien og Mattilsyn. For ville bestander er smittespredninga «Good and Bad». Løpsk smittespredning, vil forhåpentligvis tvinge oppdrettere til nytenkningDet synes som at aldri vil det gode miljøargument for økosystem og habitater for marin fauna, vinne fram mot grådigheten som dyrkes som en avgud hos fanatikere innen nisjen -oppdrett i åpne notmerder-.

En tanke om “PD-smitte i Nærøy, Nord-Trøndelag.

  1. Tilbaketråkk: Julemat, tradisjon og etikk | Oppdrett

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s