Politikk og forvaltning

Fylkesrådet strammer grepet om Tysfjords arealplan

RødtSå har fylkesråd for plan og økonomi i Nordland, Beate Bø Nilsen, svart partiet Rødt på spørsmål om arealplanen i Tysfjord. I fylkestinger 4.juni stadfestes det vi kaller overstyring av kommunens råderett over egne arealer, her innretta på oppdrettslokaliteter. Men i tillegg til det dokumentet som er sendt Tysfjord kommune som høringsdokument i mars, legger fylkesråden nå ytterligere innsnevringer i kommunens disposisjonsmuligheter over sjøarealene sine og vilkår for drift av disse. Dette er gjort gjennom å fremme innsigelse overfor kommunens planlegging. Mens fylkeskommunen opprinnelig peker på at innsigelsen kan trekkes dersom 3 nye områder legges ut for oppdrett, sies det nå at innsigelsen også gjelder hele planbestemmelsen § 6.3. Det kan vanskelig tolkes på annen måte enn en enda sterkere innstramning av kommunens handlefrihet. Det betyr blant annet at kommunen gjennom planbestemmelser ikke kan kreve tette merder ved utvidelse og nyetablerte oppdrettsanlegg. Med den kjente lus-, rømnings-, kjemikalie- og avfallproblematikken i oppdrett, er det oppsiktsvekkende at fylkeskommunen satser på å hindre Tysfjord kommune i sitt forsøk på komme dette til livs. Det er også interessant at fylkesråden legger en vid tolkning av bærekraftsbegrepet innen oppdrett til grunn, der det utenom de miljømessige forholdene også skal inkluderes ”drift som er økonomisk og sosialt forsvarlig”.

Rødt mener at denne saken har betydning ut over Tysfjord kommune sitt arbeid med arealplanen, og at saken bør følges opp fra flere. I den grad det avdekkes behov for endringer i lovverket, bør det tas tak i.

Rødt mener i tillegg at fylkeskommunen ved fylkesrådet har begått formelle feil ved bruk av hjemmel for å fremme innsigelsen overfor Tysfjord kommune. Dette tar Rødt opp i en annen sammenheng. 

Skrevet av Rødts fylkestingsgruppe v/ Christoffer Ellingsen

Christoffer Ellingsen,Rødt

4 tanker om “Fylkesrådet strammer grepet om Tysfjords arealplan

  1. Her bør det åpenbart kunne krevet bruk av tette merder – på samme måte som bønder i hele landet også må bruke tette møkkakjellere. Punktum.

    • Hei Geir Aslaksen, ja det er jo det vil alle både fiskere og elles, som ønsker og vil 😉 Vi håper p ei bedre oppsluttning både fra Rødt og ellers (y)

      • Det høres ekstremt ut å forlange en så stor endring, fra enkle noterer til tette anlegg som krever mye mer teknikk og investeringer. Men saken er den at på 30 år er MENGDEN o-laks fra liten og håndterlig til masse-industri. Da MÅ også sauebonden som hadde 10 sauer gående ut vinterstid, bygge fjøs og møkkakjeller til sine 500. Dette er da fornuftig eller?

  2. Lurer på de grønne, synes det har vært lite der? Men de jobber vel på spreng bak kulissene får æ håpe 😉 kulle jo ønske at det var flere litt «sterke» krefter som kom inn og vil gjøre noe, før dette blir for sent 😦 Vi har ikke mer enn tia og veien for å berge stumpene av Villaksen og Sjøørreten, det må vi alle huske.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s