Politikk og forvaltning

Redd villaksen nå!

FrP


Rømt oppdrettslaks, lakselus og sykdomsutfordringene i oppdrettsnæringen har økt dramatisk de siste årene. For å sette søkelys på disse utfordringene avholdt FrP et seminar om villaksen på Stortinget i mars. Erfaringene fra seminaret tilsier at situasjonen for den norske villaksstammen er alvorlig, og  det kreves politisk handling for å redde villaksen.

Så langt i år viser tall fra Fiskeridirektoratet at over 180.000 oppdrettslaks har rømt fra norske anlegg. Dette tilsvarer nesten det samlede antallet rømte oppdrettslaks fra norske oppdrettsanlegg i hele fjor. Rømming av oppdrettsfisk har potensielt store, negative konsekvenser for villaksen i forhold til genetisk forurensning. På lengre sikt har dette potensial til å utrydde villaksen.

Lakselus kan skade og øke dødeligheten hos vill laksefisk. Samtidig ser man at redusert følsomhet for lakselusmidler er utbredt langs hele norskekysten, og den «medikamentelleverktøykassa» er i ferd med å gå tom.

FrP ønsker å ta til ordet for en generell frys i produksjonsøkningen i oppdrettsbransjen inntil problemene med rømming og lakselus er under kontroll. Det bør stilles som krav til  oppdrettsselskapene at rømt oppdrettsfisk  skal kunne spores tilbake til eier.

Det må slås hardere ned på rømming, bøtenivået bør heves og lisens må vurderes inndratt i særlig alvorlige tilfeller. Skal villaksnæringen og oppdrettsnæringen leve i en  fredelig og bærekraftig sameksistens må det tas grep i dag.

Skrevet av og gjengitt med tillatelse fra  Jan-Henrik Fredriksen,Stortingsrepresentant,FrP.

Jan-Henrik Fredriksen

En tanke om “Redd villaksen nå!

  1. Tilbaketråkk: Finnmark FrP;Stortingsgruppen må jobbe for intensivert forskning i.f.t lukkende anlegg. | Oppdrett

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s