Uncategorized

Brev til Nærings- og fiskeridepartementet av 19.06.2014

Her dør sjøørreten mens forskerne ser på(TV2).

Følgende brev ble sendt Nærings- og fiskeridepartementet i går, nå får vi se om de stiller opp eller gir svar. De bør som øverste ansvarlige myndighet kunne gjøre det.

Hei.

Jeg jobber som lærer for en ungdomsskoleklasse på Steinerskolen på Skjold i Bergen. gjennom flere år har vi drevet et stort kultiveringsarbeid i Apeltunvassdraget som munner ut i Nordåsvannet i Bergen. Dette har vært et samarbeidsprosjekt mellom Steinerskolen, Bergen Sportsfiskere, UNI Miljø og Lagunen AS.

Vi har sett at arbeidet vi har gjort har bært gode frukter, og yngelproduksjonen i elven har vært stigende fra år til år siden vi startet.

Mandag 16. Juni observerte vi døende fisk i elven, vi så den var infisert med lakselus. Dette trodde vi ikke var mulig, da vassdraget ligger dypt inne i brakkvannspollen Nordåsvannet. 16. Juni og påfølgende dag samlet vi inn død og døende fisk dette var resultatet: Vi observerte 40 postsmolt og blenkjer med mye lus i munningsområdet Apeltunvassdraget 16. og 17. juni 2014. Vi har fått tak i 19. Gjennomsnittslengde var 22 cm. Alle hadde lus på seg, i gjennomsnitt 105. I tillegg kommer mer enn 200 lus som de 19 fiskene hadde mistet i bøtten. Maks antall lus på fisk var 606.

Elevene mine, meg selv og mange med oss ble dypt berørt over denne hendelsen.

Vi ønsker med denne meldingen og invitere nærings og fiskeridepartementet, aller helst Fiskeriministeren til å komme med en god forklaring til meg og klassen min på hvordan dette kan skje.
Det er ikke lenge siden det ble sagt at lusesituasjonen var under kontroll og oppsikt.
Det å skulle motivere elever til å gjøre et slikt arbeid etter at de har kommet med utsagn som: all den jobben til ingen nytte, da er det ikke vits å fortsette, hvordan kan dette være lov. osv. er ikke så lett.

Håper dere kan ta dere tid til å gi et godt svar til meg og mine elever på dette.

Mvh. Reidar Staalesen.

Reidar Staalesen

2 tanker om “Brev til Nærings- og fiskeridepartementet av 19.06.2014

  1. Politikere vi velger for å ta ansvar for og i -vareta vår natur er delaktige i denne industrien som burde vært gransket for global miljøkriminalitet. Dette gjelder dessverre en rekke aktører i mat industrien.

  2. Tilbaketråkk: Diverse linker og publikasjoner

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s