Informasjon

FEIL OM FÔR til OPPDRETTSFISK !


Kjetil Melkevik i Holberg Fondene gjengir i Dagens Næringsliv 14. Juli en graf om fôr-konvertering hos forskjellige husdyr.

Dette burde han ikke gjøre, ettersom det han gjengir skaper et helt feil bilde av situasjonen for det brede publikum.

Det vises at fisk er bra fordi fisk påstås å ha en fôr-konvertering på 1,2 mens okse har en fôr-konvertering på 7. Det forklares at fôr-konvertering er «Hvor mange kilo fôr som må til for å produsere en kg kjøtt».

Dessverre er dette en irrelevant parameter sett i lys av økonomi, dyrehelse, økologi, ressursbruk, matsikkerhet, økonomisk utvikling i land med lav grad av demokrati, og klima.

Det å produsere 1 kg oksekjøtt kan skje med tilnærmet null innsats av menneskelig arbeid, penger, maskiner eller olje. Okser som beiter ute hele året tilnærmet uten fôr-tilskudd eller håndtering av noe slag trenger kun å slaktes, fryses og skipes fra f.rks New Zealand eller Azorene til Europa eller andre markeder. Da spiller det ikke noe rolle at oksen selv henter inn og spiser 7 kg gress..

I motsatt ende er fisk i oppdrett.
For å produsere 1 kg fiskefôr trengs ca 10 kg fisk. Detter fordi levende fisk inneholder svært mye vann. Fisken fiskes overveiende i områder uten god forvalting. Fiskekvotene betales det ikke noen for, eller kjøpes av korrupte statsledere eller forvaltere i Marokko, Mauritania eller andre land uten demokrati. Kysten utenfor disse landene tappes for ressurser, slik at de tradisjonelle kystfiskerne mister levebrødet sitt og kan ikke lenger fø familien og befolkingen.
Fisken må tørkes og transporteres til Norge der det som var 10 kg fisk nå har blitt 1 kg fôr.
Oppdrett fører også til kolossale utslipp av kloakk, av oppblomstring av lus og bruk av kjemikalier og medisiner. Dessuten er fiskens ve og vel diskutabel.

Det som ikke er bra med okse og andre drøvtyggere er at de produserer mye metan som er en drivhusgass, samt at det i Norge brukes mye kornprodukter og soya som tillegges-fôr for å få opp vekten på dyrene. Tilleggs-fôr bruker man ikke i bl.a. New Zealand.

Det Kjetil Melkevik framstiller som effektiv, er i realiteten svært lite effektivt. Dessuten er det plyndring av andre menneskers ressurser, bestikkelse av korrupte statsledere og forvaltere, samt ødsling med mat som skulle kommet lokalbefolkningen til gode. Dessuten frigis mye CO2 under fangst, transport til merdene, flyfrakt til og fra Kina (for filettering), samt frakt fra Norge av det ferdige produktet ut til kundene i Europa og andre steder i verden.

Oppdrettsnæringen og de som hjelper disse opp og fram, hamrer på at oppdrett av fisk er effektiv ressursbruk.

Som vist er oppdrett i den form man har i dag, ekstremt skadelig for økonomi, dyrehelse, økologi, ressursbruk, matsikkerhet, økonomisk utvikling i land med lav grad av demokrati, og klima.

Nils Riether

Skrevet av Nils Petter Reither
Veterinær i Norge og New Zealand
Tidligere produktsjef for Stormøllen Kraftfôr
Tidligere hvalfangstinspektør

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s