Miljøgifter

Som mattilsynet tilkjennegir, HCB havner på tallerkenen.

Most unwanted

I dag har mattilsynet en sak om HCB i oppdrettsforet produsert av de tre største forprodusentene Skretting, Biomar og Ewos. Fiskemelet brukt ved produksjon av forpellets har høyere innhold av HCB enn det som er tillatt. Skretting underettet myndighetene da de registrerte økende verdier av det svært tungt nedbrytbare stoffet HCB i produksjonen. Heksaklorbenzen er et stoff som er svært tungt nedbrytbart i vann, jord og luft.

Til NRK har Karl Tore Mæland, kvalitetsdirektør i Ewos sagt at det er ikke alvorlig i den forstand at det er en mattrygghetssak.

HCB er et av mange stoffer i lakseforet som kan føre til kreft og kan gi alvorlig helseskade,som spres i nedslagsfeltet for i form av næringssalter(kloakk) og forspill gjennom de åpne merdene. Stoffet oppkonsentreres i næringskjeden og Heksaklorbenzen er giftig for vannlevende organismer og det kan forårsake uønskede langtidsvirkninger i vannmiljøet.Ved lengre tids påvirkning og kronisk eksponering av  HCB kan det føre til skader på sentralnervesystemet, lever,lunger og milt.(Miljøstatus)

Som mattilsynet selv tilkjennegir, HCB havner på tallerkenen.

Oppdrettslaks og coctail-effekter

Mattilsynet vil gjerne si at en viss mengde miljøgift er mulig å tolerere per dag. Dog er dosene additive og av og til kan effekten av et stoff forsterke effekten av et annet. Da blir 1 + 1 = 5 eller mer, ikke 2. Slike effekter kalles ofte «cocktail-effekter». -Altså kan selv ubetydelige mengder av et stoff forsterke effekten av andre i en slik grad at påvirkning utgjør en helse- og miljørisiko. Vi vet litt om hvordan enkelte stoffer virker inn på pattedyr. Disse testes et og et og dette er det som gir grunnlag for beregning av tolerable, eller anbefalte, daglige inntak. Stoffene testes veldig sjelden sammen, slik at cocktaileffekter ikke  avdekkes. Kunnskapen på dette feltet er dessverre liten, i og med at kjemien alltid har et mangeårig forsprang på de som er satt til å forske på effektene. Det skremmende her er derfor det vi ikke vet, men bare sjelden det vi faktisk vet, selv om det kan være ille nok og gir grunnlag for bekymring. Derfor bør inntak av miljøgifter alltid minimeres uansett. Sett slik, ut fra et «føre-var prinsipp», er det forkastelig at foret forurenset med HCB ikke har blitt destruert forlengst!

Vi anbefaler dokumentaren Underkastelsen

Stefan Jarl laget i 2010 dokumetaren Underkastelsen, som også er vist på norsk tv(NRK2 15.02.2012) Filmen handler om miljøgifter som vi mennesker utsettes for i hverdagen. Disse stoffene har stort skadepotensiale både på miljø og på vår helse.

Filmskaperen selv og en gravid kvinne får tatt blodprøver som sendes til analyse.Prøvene deres viser at de har mange av de verste miljøgiftene i kroppen, som PCB, kvikksølv, bromerte flammehemmere, perfluorerte forbindelser og bisfenol A. De fleste av disse stoffene farlige i høye doser og noen er farlige i små.

Men det er ingen som vet noe om samspillet mellom alle disse stoffene. 

http://www.youtube.com/watch?v=OdZao0D5MRE

 Related posts

En coctail av miljøgifter må tas på alvor

Barnebarna arver mormors miljøgifter

Miljøgifter og tungmetaller i oppdrettsforetToxGuideTM for Hexachlorobenzene C6Cl6

Risk Assessment for Carcinogens | Air: Fate, Exposure, and Risk Analysis | US EPA

En tanke om “Som mattilsynet tilkjennegir, HCB havner på tallerkenen.

  1. Tilbaketråkk: Julemat, tradisjon og etikk | Oppdrett

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s