Miljøgifter

NIFES HÅNDPLUKKER HCB-VERDIER

I forbindelse med import av fiskefor med forhøyede HCB-verdier i 2014, skrev NIFES (Norsk institutt for Ernæring og Sjømatforskning) den 05.07.14 artikkelen «Heksaklorbenzen i fôr og oppdrettslaks». Artikkelen er redigert, senest 16.09.14.

Heksaklorbenzen

Svinekjøtt: 6.9 µg/kg, Egg 4.4 µg/kg, Melk 3.3 µg/kg.

I artikkelen legger NIFES ut en graf som viser verdiene av HCB i forskjellige matvarer, hvor oppdrettslaks er oppgitt å ha den laveste verdien hvis man sammenlikner med svin, egg og melk.

Det fremkommer ikke av artikkelen hvilke kilder som er anvendt, men det nevnes at EFSA gir ut årlige rapporter om fremmedstoffer i matvarer.

Ved telefonisk henvendelse oppgir artikkelforfatter Heidi Amlund at HCB-verdiene for svin, egg og melk er hentet fra EFSA-rapporten «The 2010 European Union Report on Pesticide Residues in Food». Undersøkelsene hvor de forskjellige matvarene er analysert, kommer altså fra forskjellige årstall. Verdien for oppdrettslaks er fra 2013, for de andre matvarene fra 2010.

I EFSA-rapporten kommer det også frem at testingen av melk og svinekjøtt har vært mangelfull. For svinekjøtt ble ikke minimumskravet for antall prøver (642) oppnådd. Med andre ord bruker NIFES data med manglende dokumentasjon for å underbygge påstanden sin.

Kun 6.9% av prøvene utført i EFSA-undersøkelsen var av animalske produkter.

I følge NIFES sin egen rapport “Carry-over of dietary organochlorine pesticides, PCDD/Fs, PCBs, and brominated flame retardants to Atlantic salmon (Salmo salar L.) fillets” fra 2011, er akkumuleringsverdien for HCB og andre POPer (persistente organiske miljøgifter) opp til 10 ganger høyere for oppdrettslaks enn landdyr.

I den samme rapporten står det også at HCB verdien i oppdrettslaks i 2007 ble anslått til å være 2.9 ng/g (=µg/kg) med en feilmargin på +- 0.4 ng/g. Hvis man legger feilmarginen til grunn, kan dermed HCB-verdien i oppdrettslaks være like høy som i melk. Derfor er det ikke riktig å si at oppdrettslaks inneholder mindre HCB enn annen mat undersøkt av EFSA. Verdiene er alle innenfor to-ganger fra hverandre, og gitt variasjonen betyr dette at de er i det vesentlige de samme.

Banner


Related posts

Hvorfor vil Norge tillate mer gift i laksefôr?

Utslipp fra oppdrettsnæringen omfattes ikke av Stockholmkonvensjonen

3 tanker om “NIFES HÅNDPLUKKER HCB-VERDIER

    • Ja,er det ikke underlig? Det viser seg at når det kommer til NIFES fins det etiske brister som utfordrer vår tillit til instituttets 1:Spørsmål og 2:Konklusjoner.

  1. Tilbaketråkk: Julemat, tradisjon og etikk | Oppdrett

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s