Politikk og forvaltning

Opprop for villaks og sjøørret på riktig grunnlag

Ove Trellevik, Stortingsrepresentant for Høyre og medlem av næringskomiteen, skriver i artikkelen «Kyst mot oppdrett på feil grunnlag» at oppropet fra blant annet 64 ordførere i stor grad synes å basere seg på feil grunnlag. Trellevik siteres følgende: «Slik jeg oppfatter det virker det som om flere av disse ordførerne tror at regjeringen ukritisk skal øke MTBen med fem prosent og at lusen telles i ettertid, noe som er feil. Slik situasjonen er i dag er det uaktuelt med vekst»

Jeg må si meg enig med høyrepolitikeren i at vekst i oppdrettsnæringen er uakseptabelt. Problemet er at veksten i aller høyeste grad er til stede. Til tross for Riksrevisjonens konklusjon fra 2011 om at havbruksnæringen ikke forvaltes bærekraftig, og nær sagt alle statlige faginstansers advarsler mot videre vekst i havbruksnæringen, fortsetter næringen å vokse. Resultatene lar ikke vente på seg.


Den 26. juni 2014, skrev Karin Kroon Boxaspen og Pål Arne Bjørn ved HI (Havforskningsinstituttet) et bekymringsbrev til Mattilsynet grunnet høye påslag av lakselus på sjøørret.

Situasjonen ble beskrevet som svært alvorlig for flere av områdene langs kysten:

 • På enkelte lokaliteter i Ryfylket er nå nesten all sjøørret (ca 100% prevalens) infisert med rundt 50 lus.
 • I ytre Hardanger er nesten all sjøørret infisert med lus, halvparten av fisken har mellom 50-100 lus, og enkeltindivider har over 300 lus. I tillegg finner vi svært mye lus på «vaktbur» med oppdrettsmolt.
 • I Herdla (utenfor Vosso) er infeksjonen tilsvarende høy.
 • I ytre sogn har vi ikke data enda, men vi forventer høy infeksjon basert på resultatene fra målingen i mai/juni.
 • I Voldafjordsystemet ved Ålsesund er nesten all fisk infisert med over 100 lus, enkeltindivider har opp mot 500 lus.
 • I Romsdalssystemet har nesten all sjøørret opp mot 50-100 lus ved enkelte lokaliteter, enkeltindivider med over 300 lus.
 • I Nord-Trøndelag har nesten all sjøørret mellom 30 og 100 lus.

Hvis man legger til grunn tall fra lusedata.no og Fiskeridirektoratets biomassestatistikk, var det 34,3 millioner voksne hunnlus langs norskekysten i uke 26, da brevet ble skrevet.

-I uke 38 var antall voksne hunnlus steget til over 100 mill.


Forskerne Heuch og Mo fra Veterinærinstituttet gjorde i 2001 et anslag på tålbarhetsgrensen for antall voksen hunnlus. De landet på 10-50 millioner individer. Vi vet nå at 34 millioner voksne hunnlus medfører stedvis kraftig bestandsreduserende effekter på sjøørreten.


Da Ove Trellevik ikke mener det er rom for en 5% økning grunnet dagens luseproblemer, vil det være naturlig å spørre seg hva som er akseptabelt nivå for antall voksne hunnlus.

Er det akseptabelt at antall voksne hunnlus stiger med 292% etter den nedslående rapporten fra HI?

I skrivet «Opprop for villaksen og sjøørreten» står det ingen ting om Trellevik sin påstand om ordførernes grunnlag for å skrive under på oppropet. Det står derimot følgende:

«Når regjeringen nå er i gang med arbeidet rundt en ny stortingsmelding om oppdrettsnæringen, må den legge betydelig vekt på å redusere det økologiske fotavtrykket som næringen setter. Lakselusa har en negativ effekt fra merdekanten til langt opp i elvedalene. Dette må taes hensyn til i den nye stortingsmeldingen, slik at våre lokalsamfunn ivaretas»(Opprop for villaksen og sjøørreten)

Det er altså en reduksjon i det økologiske avtrykket ordførerne og organisasjonene ønsker. La oss for våre etterkommere sin skyld håpe den inntreffer før kysten er fullstendig rasert.

Av Nils Kvisgaard

Banner

2 tanker om “Opprop for villaks og sjøørret på riktig grunnlag

 1. Kjære høyrerepresentant Ove Trellevik.
  Du har sikkert som jeg lest overstående av Nils Kvisgaard. Med respekt mener tolker jeg akkurat det samme utav grunnlaget for de 64 ordførerne. Jeg vil tro at din bedømmelse av underskriftslisten kommer av begrunnelsen som følget med, og ikke motsatt som det faktisk ser ut som nå. Høyre er et konservativt parti, også når det gjelder å forholde seg til det som er rett. Jeg vil derfor oppfordre deg til å se på begrunnelsen i underskriftslisten en gang til.

  Min kommunes Raumas ordfører var blant dem som skrev under, for øvrig fra Høyre. Rauma ligger innerst i Romsdalsfjorden og merker, som du ser på referert lusmeldingen fra 26.juni, lusas herjinger. Raumas laks- sjøørret elver har vårt infisert med gyrodactylus salaris i mange ti-år, noe som har desimert våre genuine laksestammer til ingenting. Nå i høst er vi endelig ferdig med to omganger med rotenonbehanlinger, som antagelig har fjernet gyroen.
  Men kjære Trellevik, gyroen desimerer ikke sjøørreten i et vassdrag. Likevel har vår stamme av stor og fin sjøørret sakte men sikkert gått mot null den og. Hvorfor? Det er vel bare et sannsynlig svar på det: Det er lakselusa i Romsdalsfjorden som har tatt livet av den. Det er ingen andre åpenbare grunner til at den skulle bli borte nå. Overbeskattet er helt utelukket, det har omtrent ikke vært fiskere i elva de siste ti-åra siden laksen er borte.
  For oss som har fulgt med i temaet omkring vill laks og sjøørret, med respekt å melde, framstår din uttalelse som en mangel av mye kunnskap eller bare en overdreven entusiasme for havbruk. De siste åra er det kommet fram SÅ MYE VITEN om havbruks lite ønskelige bivirkninger, at det ikke er mulig å ikke være informert om en sitter på Stortinget. Rent konkret er det faktisk nok å vise til Dokument 3:9 (2011–2012). Riksrevisjonens rapport om havbruks manglende bærekraft på flere områder, som ennå ikke er rettet opp. Tiden er forbi da man var usikker på om lusa reduserte lakse- og ikke minst sjøørretstammer.
  Kan jeg med respekt minne om visdommen i fjellvettsregelen som sier noe om å snu i tide. Dette er noe som bare blir verre og verre.

  Vennlig hilsen Geir Aslaksen, Isfjorden.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s