Artikkel

Chile, we bid our humbled apologies for the sharing of Norwegian strain ISA

Mens vår fiskeriminister er i Chile på representasjonsreise, er det ikke fritt for at tankene går til da norske selskaper la Chiles akvakultur i ruiner. Det er slett ikke mange år siden og var et alvorlig slag for livskvalitet i Chile.Omfanget av ILA i Chile var ufattelig.


 

apoligies

Infeksiøs lakseanemi (ILA)er et virus som medfører alvorlig sykdom hos Atlantisk laks.

Aqua Gen anklaget i 2009 Norske forskere som hadde kommet med uønskede konklusjoner om ILA-virusets opprinnelse, for å opptre uredelig. Anklagen ble avvist i granskningsutvalget. Aqua Gen fulgte opp med å stille spørsmål ved sakkyndiges habilitet. Det endte opp med at to eksterne sakkyndige ble oppnevnt.Dr. Carey Cunningham og Dr. Fred Kibenge. Les mer om Dr. Kibenge her:En av Østlige deler av Canadas ledende forskere og hans lab er strippet for internasjonal legitimitet etter å ha rapportert om et kontroversielt virus(ILA) i British Columbia….

I 2010 avdekket forskere fra The Aquatic Biotechnology Center ved Universitetet i Santiago en sammenheng mellom det ødeleggende ILA-viruset (infeksiøs lakseanemi), og det samme viruset i Norge.

Før ILA-utbruddet var Chile på vei å tangere Norge som verdensenere i lakseoppdrett. Etter ILA-utbruddet ble halvparten av de ansatte oppsagt.

I ettertid har det fra industriens side blitt fokusert på tettheten av anlegg, svake reguleringer og manglende ettersyn i tillegg til at man hadde dårlige rutiner for å hindre spredning av ILA i Chile. -Disse momentene fjerner ikke det tungtveiende ansvaret norsk næring har for å ha eksportert antagelig infisert rogn fra Norge til Chile. Ei heller skammen.

Da kollapsen i Chilensk lakseoppdrett kom, ble det oppsving i den norske eksporten av laks,som nok kan tilskrives den chilenske kollapsen. For Chiles del er tapene i ettertid estimert til over 10 milliarder NOK.


Av Elisabeth Olsen

Banner

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s