Nyhetsblikk

«Lukkede anlegg» skal vurderes

Skal vurdere landbasert oppdrett

Utdrag:

«- Det foregår nå en omfattende utvikling av teknologi, både i Norge og i utlandet, for produksjon av laks i lukkede enheter. Hvordan vi skal håndtere lukkede anlegg på land i et vekstperspektiv er noe vi ønsker å få utredet nærmere, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker.

Landbaserte anlegg som driver matfiskproduksjon av laks, ørret og regnbueørret er i dag omfattet av kravet om akvakulturtillatelse på lik linje med dem som driver tradisjonelt merdoppdrett i sjø – inklusive antallsbegrensning og mulighet for staten til å ta vederlag ved tildeling av nye tillatelser.

Den eksterne arbeidsgruppen skal utrede hvilken betydning det bør ha at landbasert oppdrett foregår helt eller delvis på privat grunn – og om dette bør innebære at det åpnes for å tildele løpende og vederlagsfrie tillatelser til landbasert oppdrett, eventuelt et begrenset antall årlige tillatelser.»

Det rareste her er ikke sammensetningen av gruppen, men gruppens mandat. «Alle» vet og skjønner at landbaserte anlegg kommer vesentlig dårligere ut en flytende tette systemer. Men igjen, det er vel også hele poenget kjenner jeg spillets regler rett. Vi vil i all fremtid få høre at lukkede anlegg er vurdert av en «ekspertgruppe» og ikke funnet konkurransedyktig. Nettopp fordi de har valgt dårligere eksempel med viten og vilje. (Ruben Oddekalv)


 

Følgende medlemmer er oppnevnt til arbeidsgruppen:

– Jens Christian Holm, Fiskeridirektoratet (leder)
– Kristin Vassbotten, Fiskeridirektoratet
– Heidi Hansen, Miljødirektoratet
– Inger Eithun, Mattilsynet
– Otto Andreassen, Nofima
– Frank Asche, Universitetet i Stavanger
– Frode Reppe, Norske sjømatbedrifters landsforening
– Jon Arne Grøttum, Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening

En tanke om “«Lukkede anlegg» skal vurderes

  1. Utfra mandatet og sammensetningen ser vi at svaret er gitt – slik som Ruben skriver. Hensikten er tydeligvis helt isolert å se på om tette anlegg blir gir mer eller mindre overskudd. OM de skulle tatt med økonomiske – og andre verdier for kyst, fjord og elvedalene, så måtte de tatt med ressurspersoner fra andre miljøer.
    Når man leser hvilke meninger Frode Reppe har til oppdrett og naturen, så hever dette ikke denne gruppens anseelse. Bevis for dette er lagret på mange pc’er.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s