Artikkel

Center for Food Safety avviser at fisk oppdrettet i sjø kan sertifiseres som organisk

USA-baserte Center for Food Safety (CFS) har utgitt en rapport som konkluderer  med at fiskeoppdrett i sjø aldri kan bli sertifisert som organisk.

Er økologisk og organisk det samme?

Nei. I Norge er Ø-merket og begrepet «økologisk» rettsbeskyttet og kan kun brukes om matvarer som er godkjent av Debio. «Vi er garantisten på at varer merket med våre godkjenningsmerker er produsert på en økologisk måte»,skriver Debio

Imidlertid skriver Debio også;»Ulike land har valgt ulike betegnelser på det som vi i Norge kaller økologisk landbruk. I Tyskland, Danmark og Sverige brukes også ordet økologisk, men i Storbritannia og USA brukes ”organic” som betegnelse på den samme typen produksjon og produkter. Det betyr at importerte produkter fra disse landene kan være merket med Ø-merket, samtidig som ”organic” er en del av teksten på produktet.»

Vår kommentar:

I og med at CFO ikke vil sertifisere fisk oppdrettet i hav som organisk,kan vi med en gang slå fast at  vurderinger gjort av CFO er helhetlige samtidig som de sørger for at man ikke utvanner begrepet organisk slik debio gjør med begrepet økologisk, når de debiogodkjenne«økologisk» laks, som jo produseres under mange av de samme forutsetninger som avvises bastant av CFO.

CSF advarer om at dersom «organisk akvakultur i havet» blir tillatt, vil integriteten til hele den amerikanske organiske industrien bli alvorlig svekket. Funnene i den omfattende rapporten er godkjent av organiske bønder, fiskere, økologiske forbrukere, dyrevelferd- og miljøinteresseorganisasjoner.

 Det er ufattelig å tenke på at USDA seriøst ville overveie å vurdere sjøbaserte oppdrettsanlegg til å være organiske….Det er helt umulig å kontrollere eller overvåke det brede spekteret av stoffer, herunder giftig forurensing, som flyter inn og ut ved sjøbasert akvakultur.(Dr Lisa J Bunn)

CFS fremhever også antall rømminger i løpet av de siste 20 årene, tilsvarende rundt 24 millioner på verdensbasis, og understreker at rømtoppdrettsfisk bære patogener og sykdommer, omstrukturerer næringsnett og kan føre til utryddelse av villfisk av visse arter i enkelte områder.

Da en av de grunnleggende prinsippene i den organiske bevegelsen er å fremme stabile, balanserte økosystemer, kan ikke sjøbasert fiskeoppdrett  merkes organisk», heter det i rapporten.

-Denne forstyrrelsen av marine økosystemer bryter med et av de grunnleggende prinsippene for organisk produksjon,som er å fremme økologisk balanse og bevare biologisk mangfold.


 CFS hevder

Åpne oppdrettsanlegg kan aldri bli organiske

Innløp og utløp i systemet kan ikke overvåkes eller kontrolleres, det kan heller ikke fiskens eksponering for giftige syntetiske kjemikalier,forbudte i henhold Organic Foods Production Act (OFPA) og til stede i det marine miljø.

Oppdrett av vandrende fisk kan aldri bli økologisk

Denne uttalelsen gjelder uavhengig av type system. Det er fordi innesperring i oppdrettsanlegg vil innskrenke fiskens biologiske behov for å svømme lange avstander, og skaper unødig stress.Noen trekkende arter er også anadrom, som laks, som vandrer mellom ferskvann og havet i ulike livsstadier, en atferd ikke mulig innesperret.-Dette svarer ikke til kravene.

Oppdrettsfisk foret på villfisk, fiskemel eller olje kan aldri bli organisk

Det er fordi OFPA krever at alle sertifiserte organiske arter fôres med organisk for. Fôring av oppdrettsfisk med villfanget fisk og relaterte biprodukter-fiskemel og fiskeolje-vil øke presset på allerede over-utnyttede og fiskeribestander under gjenoppbygging, som danner basis for den marine næringskjeden. Det ville også redusere matforsyning av et bredt spekter av naturlige, vannlevende arter, inkludert sjøfugl og sjøpattedyr,en overtredelse av USDAs bevaringskrav for det organisk biologiske mangfoldet.

 


Save Bantry Bay

Ocean Based Fish Farming can never be organic ,claims report

 

2 tanker om “Center for Food Safety avviser at fisk oppdrettet i sjø kan sertifiseres som organisk

  1. Hvordan går det med økologiske grønnsaker som viser seg å inneholde plantesprøytemidler? Hva bør man gjøre med o-laks som inneholder miljøgifter (dvs plantesprøytemidler)?

  2. Sidan me har eit globalt fiskemarked vil beskattning av såkalla bærekraftige fikeresursar og føre til meir press på dei overbeskatta fiskestammene. Dette er eit generelt problem med all såkalla bærekraftig matproduksjon. Det er den stadige veksten som er det eigentlege problemet. 10% årleg vekst betyr dobling kvart 7 år. Norsk oppdrett har hatt rundt 10% årleg vekst sidan 1980. Bransjens sjølvpålagte sammfunsannsvar for å metta verdens sultne magar er rett og slett ei løgn. Ofte seies det at forfisken ikkje kan nyttast til menneskeføde, eg trur fiskaren i pirogen er av ei anna oppfattning.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s