Artikkel

Krampetrekningen!

lappholmenAre Kvistad skriver i sitt innlegg «Strøksnes på repeat» at han har sluttet å gå i debatt med nettopp Morten Strøksnes. Som en siste krampetrekning kommer kommunikasjonsdirektøren i FHL i stedet med indirekte trusler om PFU hvis det trykkes negative oppslag om oppdrettsnæringen.


Av: John Anders Hagen – Sportsfisker

Man kan saktens lure på hvem som egentlig er på repeat? I kjent stil prøver Kvistad å avvæpne sine meningsmotstandere med påstander om at kritikken er ubegrunnet, udokumentert og basert på fordommer. Media har både rett og jmfr min mening plikt til å se på enhver næringsutøvelse med kritiske briller. Så hva er du egentlig redd for? Indirekte trusler om PFU skinner lett gjennom og jeg tror jeg vet hva du frykter. Et mediabilde som eskalerer og begynner å grave i fiskeoppdrett er vel det siste du ønsker – ikke sant?

Så hva er egentlig grunnlaget for kritiske røster som rister litt i din organisasjon? Du har vel fått med deg at det rømmer en del fisk? Er det lov å være kritisk til slikt? Nullvisjonen ift rømming blir en enda større vits hvis dere skal kneble alle som mener oppdrettslaksen skal være innenfor mærene. Er det greit at budskapen rømmer og forringe reproduksjonssyklusen til villaks? Sprer sykdomsagens og parasitter? Rømmingsbildet i 2014 gir vel heller ingen grunn til å skryte av de som driver med oppdrett. En skulle tro det var en plikt til å ha kontroll på budskapen sin! Når det rømmer fisk fra oppdrettsnæringen vet plutselig ingen hvilken mære det er hull i? Hvis kua rømmer fra fjøset tror jeg bonden hadde varslet hele nabolaget. Folk hadde gått mann av huset for å finne igjen kua og bonden hadde vel ikke kommet med indirekte trusler om PFU hvis lokalavisa hadde et oppslag om hendelsen.

Når det gjelder dyrevelferd er det et kapittel for seg selv. Bransjen ha for lengst vokst ut av sin egen evne til å kontrollere de biologiske utfordringene. Et helt alfabet av sykdommer og parasitter har etablert seg i bransjen. Dyrevelferdsloven omfatter alt dyrehold inkludert fisk og dermed oppdrettslaks. De skal beskyttes for unødvendig belastning og påkjenninger. Da kan man spørre seg om lakseoppdrett er hevet over den loven? Flere titalls millioner laks dør årlig som en direkte årsak av en teknologi som ikke greier å holde disse utfordringene i sjakk. Hele dyrevelferdsloven settes på prøve av denne bransjens skuldertrekk av sine egne utfordringer. For hver 4. laks som havner hos forbruker har en omkommet som følge av dårlig teknologi. Når skal dere gjøre noe med dette? Det skrikes over en lav sko om vekst, noe som igjen fører til økt biomasse og flere individ. Dette vil Selvfølgelig forverre dyrevelferden, men hva bryr vel det dere…?

Den blå allmenningen forringes av oppdrettsbransjens desperate forsøk på å redusere økonomiske tap forårsaket av dårlig teknologi. Bruken av kjemikalier øker i takt med dårlig helsetilstand hos budskapen. Vekst er det samme som økt biomasse som igjen øker bruken av gift i desperate forsøk på å holde budskapen sånn noenlunde frisk. Man kan også kalle det seigpining når motivet er økonomisk gevinst og ikke dyrevelferd. Kvistad & co vet nøyaktig hva som skjer når man heller gift i havet! Da dør skalldyr som igjen er viktige for det kystnære økosystem. Bruken av disse giftene er regulert av behovet til næringen – ikke etter føre var prinsipp om hvor mye man kan helle i havet før noen sier stopp! Vektlegger da næringen bærekraftprinsipp eller økonomi?

I media ser vi stadig vekk næringens våpendragere hoppe ned i skyttergraven og hisse til strid med en gang noen velger å omtale næringen med negativt fortegn. Det skal nedsables enhver kritikk! Gjerne ved hjelp av floskler som «udokumenterte påstander», «kunnskapsmangel» mv. Selv om man har sterk tro på seg selv er det beste på lang sikt at man tar innover seg at det man driver med ikke bare er fryd og gammen. Hele striden minner om en næring med sterkt behov for å tvinge andre til å ha samme tro og tanker som de tydeligvis har selv.


Indirekte trusler mot media fremstår som den siste krampetrekning i denne saken – hva blir det neste?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s