Artikkel

Julemat, tradisjon og etikk

Icons by http://dryicons.comJulestria nærmer seg og det begynner å bli på tide å se litt nærmere på hva norske oppdrettere har å tilby fra ferskvare- og frysedisken i år. Mange har en hang til å legge en liten eller stor bit dryppende feit industrilaks av den sorten som er sprøytet med røykessens, i sine kjøleskap ved juletider.

Av Elisabeth Olsen.

I år er julelaksen ekstra krydret med Heksaklorbenzen

Et krydder utenom det vanlige av i år er Heksaklorbenzen. Alle de tre store forprodusentene har omsatt HCB gjennom laks og i sjø til oss forbrukere. Heksaklorbenzen er bare ett av mange giftige stoffer som oppdrettsindustrien sprer til norske fjorder, økosystemet og vår næringskjede. Mange av giftstoffene som laksen inneholder, er svært tungt nedbrytbare i vann, jord og luft. -Naturligvis da også i mennesker.

Kuriøst nok , ble 1000tonn av det ekstraordinært giftige foret symbolsk tilbakeholdt av Mattilsynet, da de opptrådte i media som «ansvarlige aktører for folkehelse og matvaresikkerhet» tidligere i år. Samtidig var 127 tusen tonn av foret allerede distribuert, og en del befant seg på mellomlager eller på forflåtene,mens Mette Lorentzen agerte som kontaktperson hos et tilsyn som poserte.Det finnes ingen øvre grenseverdi for Heksaklorbenzen i laks.

1,2 millioner laks flytter 300 kilometer

Mattilsynet i Namsos som står bak flytting av syk laks. Industrilaks med pancreas disease(PD) er flyttet fra Vikna i Nord-Trøndelag til Aukra i Møre og Romsdal.  Flere anlegg ble smittet av smolt, og enkelte oppdrettere destruerte den syke industrifisken. SalmaNor unnlot å vise ansvarlighet, unnlot å destruere fisken og har valgt å la syk fisk stå i sjø til tross for manglende smittebarriere til villfisk, uten hensyn til dyrevelferd og med hensyn til kortsiktig profitt.

De andre oppdretterne i området krevde enten nedslakting eller flytting av fisk fra området. Derfor gjør selskapet dette stuntet, hvor flytting av laks og å holde syk fisk i sjø er akseptert også av forvaltningen. Dermed ble syk laks flyttet fra per fiksjon og forvaltningsmessige «PD-frie sona»  over den fiktive grensen under vann,til områder der oppdrettere har full anleding til å la syk laks gå i merder til full slaktestørrelse. Slaktet syk laks er alminnelig handelsvare og merkes ikke. Det finnes ingen betenkeligheter mot å «foredle» syk laks OG det er Mattilsynet som har beslutningsmakten.

Alternativer til røkt industrilaks

Vi har rike tradisjoner i Norge og sild har vært til glede for det norske folk i uminnelige tider. Så tidlig som på 800-tallet hadde sildens ustabile tilstrømming store økonomiske konsekvenser. Den var ikke bare et viktig element som næringskilde, men var allerede da hadde den blitt en viktig handelsvare(Les mer:her). Røkt sild smaker himmelsk og passer veldig god for eksempel på et spekebord eller som middagsrett. Silda er også nydelig sammen med rømme, gjerne tilsatt tyttebær eller løk.

I jula er kanskje ikke norsk industrilaks med det ufortjente salgsfremmende markedsføringsargument; laks som omega3-kilde det viktigste? Likevel kan det være greit å kjenne til gode alternativer også med tanke på det. Valnøtter og rapsolje er rike på alfa-linolensyre, en forløper til EPA og DHA. Mange spiser valnøtter allerede og kjennskap til at de gode fettsyrene er i nøttene er en ekstra bonus. Rapsoljen er smaksnøytral og kan brukes til det meste av matlaging, den tåler også høy temperaturer og kan brukes både til baking og steking og som dressingolje. Vil man derimot sikre seg tilstrekkelig EPA og DHA direkte, kan kapsler med algeolje være et svært godt og meget bærekraftig alternativ.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s