Informasjon

DEMOKRATIET SOM FORSVANT MED ET TASTETRYKK


FacebookÅret er 2013, og vi har fått en ny regjering. Forventningene hos oss miljøvernere og villaksforkjempere er store til en ny fiskeriminister. I flere år har vi jobbet for å få oppdrettsindustrien inn i lukkede løsninger, fordi vi ser at livet i fjordene våre, villfisken, villaksen og sjøørretten vår er i ferd med å forsvinne. Vi har i alle disse tidligere årene stanget hodet i veggen fordi vi har hatt en fiskeriminister som hadde begge føttene godt plantet opp i sine egne merder.
Inn som ny fiskeriminister kommer Elisabeth Aspaker med skole som sitt fagfelt. Vel, her har vi ei dame med veldig lite kunnskap om sitt nye fagfelt tenker vi alle. Flere av oss søkte derfor hurtig om å bli Facebookvenn med Elisabeth for kanskje å bli en motpol til all den rosemalingen vi visste ville komme fra oppdrettsindustrien med FHL i spissen. Elisabeth tok i mot alle venneforespørslene på facebook uten  problemer, og syntes i begynnelsen å være oppriktig interessert i våre innspill når det gjaldt alle de miljønegative sidene ved oppdrett i åpne merder.

Men vi så også tidlig at FHL hadde festet grepet også hos vår nye fiskeriminister. På hennes Facebookvegg dukket det stadig opp nye artikler som kun omhandlet de økonomiske fordelene oppdrett i åpne merder hadde for landet vårt .Og Elisabeth selv, kom stadig oftere med uttalelser som klart viste at hun ble sterkt farget av FHL. Blant annet, sa hun for kort tid siden at lakselus-problemet var delvis løst. Vi som så dette prøvde så godt vi kunne å vennlig korrigere regelrette faktafeil fra hennes side. Ingen av oss var uhøflige eller ufine på hennes facebookvegg. Tvert i mot, så skrøt vi av hennes åpne linje på sosiale media.

Etter hvert viste deg seg at vi hadde tatt feil av Elisabeths kunnskapshunger. Hennes vegg ble en rosemalingside for oppdrett av laks og ørrett. Og uten forvarsel ble alle kritiske røster slettet som hennes venneliste. Noen av de som ble slettet hadde sågar aldri vært inne og kommentert noe som helst inne på hennes vegg, men ble tydeligvis slettet fordi de gjennom andre media hadde stilt spørsmål ved dagens driftsregime med oppdrett i åpne merder, eller stilt spørsmål ved Elisabeths måte å håndtere dette på.

Av de som jeg vet ble slettet er meg selv, en politiker i Miljøpartiet De Grønne, Redaktøren i Fiskarbladet Fiskaren, Leder i Salangvassdraget elveierlag og flere ihuga villaksforkjempere. Dette er de jeg vet om. Det er sikkert mange flere kritiske røster som plutselig ble skjøvet ut i kulden av vår nye fiskeriminister. Jeg spurte sågar høflig på PM til Elisabeth om hvorfor hun hadde slettet meg, men fikk aldri noe svar.

Er det virkelig slik Demokratiet i Norge fungerer? Skal all kritikk når det gjelder dansen rundt gullkalven ties i hjel ? Ikke rart Politikerforakten i Norge stiger år for år.

Av Arne Roger Hansen, Regionleder Midt-Norge Norges Miljøvernforbund.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s