Artikkel

Årets 3 mest leste innlegg

IKKE SPIS RØMLINGEN

Enviromental toxin salmon

Endosulfan er et plantevernmiddel som Norge har forpliktet seg til å ikke bruke. Likevel lobbyerer mattilsynet med hell for å øke innholdet i laksefor, av økonomiske hensyn, foran bilolgiske og folkehelserettede hensyn.

Hver måned år etter år foregår biologiske utslipp i form av oppdrettslaks,fra usikre not-merder langs hele kysten. En retorisk vinner,som også media har tillatt omfavnet er uttrykket Rømt oppdrettslaks. Dette uttrykket finner mange å være opptygd og utspytta. En mer korrekt betegnelse for utslipp av industrifisk og matvaresubstituttet oppdrettslaks er Biologiske utslipp.

Oppdrettsnæringen er pålagt tilbakeholdesestid på laksen i merdene. Årsaken til dette er at laksen skal skille ut medisiner og kjemikalier slik at produktet som du finner i frysedisken ikke inneholder nivåer av gift enn egnet til humant konsum. Når det rømmer laks fra næringen er det svært manglende kontroll på dette og dermed kan ingen garantere at denne laksen ikke har giftinnhold som overstiger akseptable verdier.

Vi oppfordrer de som deltar i gjenfangst av rømt oppdrettslaks eller får slikt under annet fritidsfiske til IKKE å se på dette som mat. Matvaresikkerhet er ikke ivaretatt som følge av manglene kontroll på verdier av innhold av gift.

Meld all gjenfangst til fiskeridirektoratets døgnbemannede beredskapstelefon nr: 03415

BESØK HOS LANGSAND LAKS I DANMARK – FREMTIDENS LAKSEOPPDRETT

Sustainable aquaculture

Med resirkuleringssystemet (RAS) blir det naturlige miljøet gjenskapt på land i ett bio-sikkert anlegg. Fisken er avlet fra egg, og i hver livsfase blir levekår optimalisert for vekst med en vanntemperatur og saltholdighetsnivå som til enhver tid blir kontrollert.

HeidelbergCement er ett globalt konsern med 52.000 ansatte, og er verdens tredje største betongleverandør. Ett forretningsmessig interessant området er produksjon av kar, ett annet meget interessant området er leveranser til utbyggingen av infrastruktur. I tillegg så er det ett meget spennende og nytt forretningsområdet i å samle opp spillfor og fekalier fra anleggene. Norsk oppdrettsnæring har ett forvolum idag på vanvittige 1.6 millioner tonn. For å si noe om denne størrelsen, så er det over 4 ganger vekten av hele Norges befolkning hvis vi tar utgangspunkt i en gjennomsnittsvekt pr nordmann på 70 kg. Det meste som skal inn i fisken skal også ut. Dette utslippet av kloakk med miljøgifter vil helst ikke næringen snakke om, og jeg mener at utslippet er det rene galskap som fører til enorme miljøskaper i våre fjorder og langs norskekysten med bl.a eutrofieringsproblematikk og algevekst.

Ca total investering (CAPEX + arbeidskapital) for å komme opp i 1 million kilo produsert i RAS anlegg er ca 50 millioner. Det interessante i denne sammenheng er at dersom en skal starte i Norge og bygge opp samme kapasitet, så må man først kjøpe en konsesjon til 50-60 millioner. I tillegg må man ha utstyr og driftsfinansiering på 20-30 millioner, m.a.o så er kapitalbehovet på ca 70-80 millioner. Er det noen som lurer på hvor store deler av oppdrettslaksen frem i tid vil produseres?

BARNEBARNA ARVER MORMORS MILJØGIFTER

Alle Persistente organiske forurensninger du spiser vil lagres i kroppen. Noen PCBer har en halveringstid på 15år i kroppen!

Det spesielle for en kvinne er at det faktisk er mulig å bli kvitt noe av mljøgiftene på to andre måter. Den første er gjennom svangerskap -og den andre er ved amming. I begge tilfeller tømmes kroppens lagre og miljøgiftene overføres videre  til barnet. Det er beregnet at førstefødte får tilført omkring 50% av morens lagre av POPs i løpet de første levemånedene. Dette er den viktigste perioden i livet, spesielt for utvikling av hjernen. Man vet at miljøgifter som finnes i oppdrettslaks er assosiert med negativ utvikling av hjernen. Å motta halvparten av sin mors miljøgifter er en sterk påkjenning for ett nyfødt barn. Derfor er det viktig for en kvinne som skal bli mor, at hun helt fra hun er barn, får i seg minst mulig miljøgifter. Det hjelper lite å bare spise økologisk og bevisst under svangerskap eller ved amming, siden miljøgiftene samles opp gjennom ett helt liv.

9097_10201320998929387_152312632_n

For å senke utgifter, jobber mattilsynet og lakselobbyen med å øke tillate mengde miljøgift, for å få mulighet å handle billigst mulig råvarer til oppdrettsfôr. Disse råvarer blir ofte hentet fra verdens fattigste land, der det er lite kontroll på produksjonsmetoder, bruk av plantevernmidler og GMO, enten det er fiskeolje, fiskemel eller vegetabilske varer. Det brukes fortsatt de forbudte giftene DDT og Endosulfan i Sør-Amerika, India og Afrika, og dette finner man spor av i oppdrettslaks. Det er liten nytte for EU-land å forby bruk av slike miljøgifter, så lenge oppdrettsnæringen skal importere dem som fôr til sine lakser, slik at vi får det i oss likevel.


Med ønske øm et Godt og innholdsrikt nytt år. Vi gir oss Aldri.

cropped-banner-e1413151311837.jpg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s