Artikkel / Politikk og forvaltning

Ondskapens hotell


Vår profittorienterte fiskeriminister Elisabeth Aspaker har nylig forenklet regelverket for levendelagring av fisk i såkalte torskehoteller. Pene ord til tross, disse hotellene er langt fra femstjerners.

Snarere tvert imot; villtorsk fanges inn, og de som overlever fangsten, transporteres til merder langs kysten. Her holdes torsken fanget i trange merder i påvente av bedre tider. Bedre tider for markedet altså, ikke torsken. Fordi torskefisket er sesongbasert og norske forbrukere ønsker fersk torsk året rundt, lagres fisken i hopetall levende, slik at den kan drepes når betalingviljen er høyest.

Unaturlig fôring

Ville fisker er dårlig tilpasset et liv i trange merder, og etter stressende innfanging med medfølgende skader, er torsken særlig dårlig stelt til å holdes innesperret. Fôring Har også vist seg problematisk, da torsken ikke er vant til at maten kommer dryssende ned fra oven i form av fôrpellets.I kontrollerte forsøk der målet har vært å tilvenne torsk å spise dette kraftfôret har fremdeles kun 40% akseptert  den fremmende maten.

Likevel ønsker Aspaker at torsken nå skal lagres levende enda lengre enn før.Fra 1.januar 2015 er det derfor åpnet for å holde torsk i disse svært lite glamorøse hotellene lenger enn de 12 ukene som tidligere var tillatt.

Det lempes på den minimale lovbeskyttelsen til torsken, kun for å klemme ut enda mer penger fra en allerede lønnsom fiskerinæring. For torsken derimot, blir den siste reisen lang og vond.

Forsømmer seg

Som fiskeriminister har Aspaker ansvar for fiskens velferd-noe vi ikke har sett tegn til foreløpig. I profittjaget forsømmer fiskeriministeren en stor del av jobben sin. Dyrevernalliansen krever at Aspaker er sitt ansvar bevisst og etter dyrevelferd på dagsordenen.


Av Susanna Lybæk-Biolog og vitenskapelig rådgiver,Dyrevernalliansen

Faksimile Stavanger Aftenblad 9.jan 2015

Faksimile Stavanger Aftenblad 9.jan 2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s