Artikkel

NSL FANTASIA

Svein Reppe, direktøren i NSL (Norske Sjømatbedrifters Landsforening), har ifølge artikkelen «-Fem til ti prosent vekst til alle er ikke rette veien å gå» på nettsiden Ilaks.no, den 13.01.15, uttalt følgende:

-Det finnes ikke et vitenskapelig grunnlag for å innføre en grense på 0,1 voksne hunnlus.

Den koordinerte våravlusingen sørger for null kjønnsmodne lus i det smolten går ut, og dermed vil ikke en økning i biomassen medføre høyere lusepress på de ville laksestammene.

Av ren nysgjerrighet tok jeg meg den frihet å ta en rask telefon til direktøren av NSL. Som seg hør og bør presenterte jeg meg høflig som villaksvenn, og lurte på om Reppe kunne besvare noen spørsmål om lakselus, hvorpå Reppe uttalte

«De lusetallene sitter jeg med foran meg hver uke!»

Dette var tydeligvis en direktør som fulgte med i tiden og var opptatt av lakselus, som av regjeringen er definert som et av oppdrettsnæringens verste problemer.

Jeg refererte til artikkelen på Ilaks.no og Reppe sine uttalelser, og spurte:

«Hvilken uke var det null voksne hunnlus i norske merder?»

I følge offisielle tall fra lusedata.no og Fiskeridirektoratets biomassestatistikk var det lavest antall lus i uke 18, med 28,7 millioner voksne hunnlus i oppdrettsanleggene langs kysten vår. Dette tallet presenterte jeg også for Svein Reppe, og svaret kom kjapt og kontant fra den andre enden:

«Jeg har aldri sagt at det var null lus, du får kose deg med artikkelen din», sa han før han slengte på røret.

Nå, 28 timer etter samtalen står artikkelen fortsatt uforandret. Uten kritiske spørsmål fra den oppdrettsvennlige nettsiden. Den kan leses her:

http://www.ilaks.no/fem-til-ti-prosents-arlig-vekst-til-alle-er-ikke-veien-a-ga/

Det neste jeg hadde tenkt til å spørre Svein Reppe om, var varselbrevet som forskerne Pål Arne Bjørn og Karin Kroon Boxaspen fra Havforskningsinstituttet sendte til Mattilsynet i uke 26. Følgende er sakset fra brevet:

  • På enkelte lokaliteter i Ryfylket er nesten all sjøørret (ca 100% prevalens) infisert med rundt 50 lus.
  • I ytre Hardanger er nesten all sjøørret infisert med lus, halvparten av fisken har mellom 50-100 lus, og enkeltindivider har over 300 lus. I tillegg finner vi svært mye lus på «vaktbur» med oppdrettssmolt.
  • I Herdla (utenfor Vosso) er infeksjonen tilsvarende høy.
  • I ytre Sogn har vi ikke data enda, men vi forventer høy infeksjon basert på resultatene fra målingen i mai/juni.
  • I Voldafjordsystemet ved Ålesund er nesten all fisk infisert med over 100 lus, enkeltindivider opp mot 500 lus.
  • I Romsdalssystemet har nesten all sjøørret opp mot 50-100 lus ved enkelte lokaliteter, enkeltindivider opp mot 300 lus
    • I Nord-Trøndelag har nesten all sjøørret mellom 30 og 100 lus.

Lusepåslaget ble beskrevet som det verste noensinne og den vitenskapelige undersøkelsen som ble utført, viser klart at tålbarhetsgrensen sannsynligvis har vært kraftig overskredet fra Rogaland til og med Trøndelag gjennom hele året. Hva Reppe mener om dette fikk jeg aldri vite og det er kanskje like greit. Men det hadde i det minste vært interessant å vite hvor han henter tallene sine fra. Her er en statistikk på antall lus, som er basert på tall fra lusedata.no som viser antall lus per fisk, og Fiskeridirektoratets biomassestatistikk som viser antall oppdrettsfisk. Begge tallene innrapporteres for øvrig av oppdrettsnæringen selv, og flere forskere sår tvil om riktigheten.

2014 antall voksne hunnlus søyle

 

 

Nils Kvisgaard

 

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s