Artikkel

MARERITTET FRA ANGELSKÅR


Katastrofen inntrer

Den 10. januar gikk marerittet til tusenvis av sjøørret- og laksefiskere i oppfyllelse, da stormen «NINA» feide innover Vestlandet. Til tross for uttalelser fra Henrik Hareide, seksjonssjef i Fiskeridirektoratet om at oppdrettsanleggene var sertifisert for uværet, gikk det så galt det kunne gå. En kan nesten lure på hva slags teknologisk utvikling oppdrettsnæringen egentlig har tatt del i. På rømmingssikkerhet er det tydeligvis mye som ikke har forbedret seg.

127.000 oppdrettsfisk, hvorav rundt 62.000 regnbueørret rømte fra 7 forskjellige lokaliteter og skapte som ved tidligere rømminger en katastrofetilstand for anadrom laksefisk i deler av Hordaland.

Angelskår

I tillegg oppstod det del episoder i forbindelse med rømmingen fra lokalitet 13563 Angelskår som har satt Sjøtroll Havbruk og direktør Willy Berglund i et mildt sagt tvilsomt lys.

Sjøtroll besvarer ikke media

Etter rømmingen hadde riksdekkende media store problemer med å få kontakt med Berglund og andre representanter fra Sjøtroll. Mon tro om de satt musestille på kontorene med «sov i ro» dytta godt inn øra og sovebriller til bruk i krisesituasjoner. Ved å gjøre seg til de grader utilgjengelig skjermet de seg selv for kritiske spørsmål fra media.

Det skulle tatt seg ut om Statoil-direktøren ikke besvarte henvendelser fra pressen etter et stort oljeutslipp! Da hadde lederskallene i den statseide oljemagnaten rullet som en lang dag på lakseslakteriet. Myndigheter og politikere som ikke forventer mer, synes sikkert at det var en flott gest av direktør Berglund å sette av tid til å besvare en henvendelse fra NRK Ekko, samt at han tok med TV2 for å vise norske seere hvor fin og blank den rømte oppdrettslaksen som stod i garnet var. Mistenkelig påfallende!

Resten av den spørrende pressen ble i stor grad henvist til oppdrettstilhengeren Aslak Berge sin blogg «Ilaks».

Feilaktige uttalelser fra Sjøtroll og direktør Berglund

Likevel var det noen virkelighetsfjerne uttalelser fra Sjøtroll og Berglund sin side som kom på trykk.

Berglund uttalte rett etter rømmingen at regnbueørreten var stasjonær og ville holde seg i fjordsystemet. Den uttalelsen viste seg å være feil. Den 23.01 stod sportsfisker Erlend Vivelid Nilsen frem i Dagens Næringsliv og fortalte at det stod stimer med tusenvis av regnbueørret i hver eneste bukt rundt Askøy. Hans Haddal fra Fiskeridirektoratet kunne noen dager senere melde om fangede rømlinger fra Byfjorden i sør til Gulen i Nord.

Berglund uttalte til Bygdanytt at den rømte regnbueørreten ikke ville medføre noen skade på villaks- og sjøørretbestander i området. Han sa det ikke var bevist at regnbueørret hadde formert seg i norske vassdrag. Dette er beviselig feil, da formering av regnbueørret i Norske vassdrag er dokumentert av NINA.

Berglund hevdet også i følge Bygdeposten.no at den rømte fisken var frisk. Ethvert menneske med synet og vettet i behold så at dette ikke stemte, og undersøkelser gjort av Professer Are Nylund viste at fisken var alvorlig syk. Den var blant annet smittet av PD, som er en meldepliktig sykdom. Sjøtroll hadde merkelig nok ikke rapportert inn sykdommen, og hevdet at fisken måtte ha vært smittet en av de siste dagene før rømmingen skjedde.

Stor del av fisken gyteklar

I følge en av sportsfiskerne, Reidar Staalesen var 80-90% av den observerte regnbueørreten fra Sjøtroll gyteklar. Dette kunne også bekreftes av flere andre sportsfiskere og flinke skoleelever fra Fjell Ungdomsskole.

I det hele tatt var det en enorm aktivitet fra mange sportstfiskere som stod på dag etter dag for å redde stumpene av de ville laksefiskbestandene, men stadig flere lurte på hvor det ble av yrkesfiskerne som oppdretterne skulle organisere.

Aspaker «på lag med naturen»

Til og med Fiskeriminister Elisabeth Aspaker tok turen fra Løvebakken til Bergen for å trøste de stakkars oppdretterne som opplevde at overskuddene ble barbert med sekssifrede beløp. De mange sportsfiskerne som hadde jobbet livet av seg i flere dager for å fiske opp rømt fisk, hadde visst ikke Aspaker tid til å hilse på. Derimot satte hun av tid til å skrive artikkelen med den lite treffende tittelen «På lag med naturen» i Bergens Tidene noen dager senere. En artikkel som viser at Aspaker ikke evner å se problemene tilknyttet dagens driftsregime i oppdrettsnæringen.

FHL på banen

Oppdrettsnæringen derimot, var flinke til å bygge positivt omdømme. FHL publiserte i forbindelse med rømmingen artiklene «Havbrukerne rydder opp» og «Stor opprydningsaksjon» på sin egen nettside, som ga inntrykk av at oppdrettsnæringen satte ned store ressurser på å få opp den rømte fisken. Under debatt i TV2-nyheter uttalte statssekretær Amund Drønen Ringdal at over 100 profesjonelle fiskere hadde vært aktive.

Åtte yrkesfiskere, ikke hundre

Hverken oppdretterne eller FHL har villet gi oss noen liste over registrerte fiskere. Norsk Kystkringkasting har derimot fått tilgang på tilsvarende liste fra Fylkesmannen i Hordaland. Den viser at 8 av fiskerne står oppført i Fiskermantallet.

Det fremstår da som noe underlig og med svak troverdighet at FHL, oppdretterne, statssekretær Amund Drønen Ringdal og Aspaker sier at oppdrettsnæringen har satt 100 profesjonelle fiskere i sving.

Ringdal sier han har fått tallene fra FHL og næringen.

Da mangler vel bare en kvalitetssjekk!

Redaksjonen

cropped-banner-e1413151311837.jpg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s