Artikkel / Informasjon

AARSKOG GÅR INN FOR REDUKSJON (?)


Den 05.03.15 står direktør i Marine Harvest, Alf Inge Aarskog frem i Ilaks.no, og hevder at oppdretterne må ta ned produksjonen dersom de ikke får fjernet lakselusa.

Etter et 40 års medikamentelt rotterace mot lakselusa som startet i 1974 med Formaldehyd og som har fortsatt med 15 andre avlusingsmedikamenter, sitter vi nå igjen med en kyst full av multiresistente lakselus, og enorme utslipp grunnet en fullstendig ukritisk bruk av avlusingsmedikamenter.

Apeltun3

I januar 2015, hadde oppdretterne ifølge tall fra lusedata.no og Fiskeridirektoratets biomassestatistikk 80 millioner voksne hunnlus i norske oppdrettsanlegg som produserte opp mot 30 avkom hver hvert døgn. Da oppdrettslaksen står i merder med fri gjennomstrømming av lus og andre patogener, fungerer dagens merder som enorme lakselusfabrikker som sprer lus og smitte over til villfisk.

For den uinvidde fremstår 80 millioner voksne hunnlus forståelig nok som et lite relevant tall. For å sette ting litt i perspektiv, kan jeg referere til Havforskningsinstituttets varselbrev til Mattilsynet som ble skrevet den 26. juni i 2014.

Brevet beskriver en forferdelig tilstand langs norskekysten, med påslag av opptil 300 lakselus per sjøørret fra Rogaland til og med Trøndelag. Den samme uken var det ifølge oppdrettsnæringens egne innrapporteringer 34 millioner voksne hunnlus på norsk oppdrettslaks. Et så høyt lusepåslag har uten tvil bestandsreduserende effekt på både laks og sjøørret.

Under en telefonsamtale med Alf Helge Aarskog, blir Kyst i Bevegelse opplyst om at han ser på lusesituasjonen med bekymring. Dog mener han at faren er størst for oppdrettsnæringen selv. Aarskog mener at det bør fastsettes en ny lusegrense på 0,2 voksen hunnlus per oppdrettslaks, og at denne grensen etter hvert bør ned mot 0.

Av Nils Kvisgaard for Kyst i Bevegelse

Banner


En tanke om “AARSKOG GÅR INN FOR REDUKSJON (?)

  1. Så står det igjen å se hvor mye Aarskog er villig å satse for å komme ned mot null lus på o-laksen. Er han og andre oppdrettere villig til å satse på det som beviselig greier null lus? Ikke bare stå på sidelinjen og kritisere tette merder.
    Ut av dette har jeg ikke tro på at han mener alvor, han forsøker å holde liv i ministernes tanke om at næringen «frivillig» skal få gjøre det som trengs. Næringen har hatt år og mnd på seg til å vise sin «frivillige» evne til å ta naturhensyn. Det har de ikke gjort, så Aarskog, her må det mer til enn fagre ord. Dere kan ikke gå rundt å vente på rett kur, mens tette merder er oppfunnet og driftet med bravur til miljøpris! Kom igjen, vis handlekraft!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s